Contraceptie: alimente si medicamente pe care trebuie sa le eviti

Contraceptie: alimente si medicamente pe care trebuie sa le eviti
  calendar_month        
Atunci cand sunt consumate in cantitati moderate, alimentele nu interactioneaza cu pilulele contraceptive.

Insa, in ultima perioada, tot mai multe femei sunt ingrijorate de numeroase interactiuni dintre alimente, medicamente si pilulele contraceptive.


Ce sunt contraceptivele?

Contraceptivele sunt pilule folosite pentru a preveni sarcina. Aceste medicamente actioneaza in mai multe feluri, prin oprirea ovulatiei si intarirea mucoasei cervicale, ceea ce face ca sperma sa ajunga mai greu sa fertilizeze ouale. De asemenea, aceste medicamente subtiaza si uterul, ceea ce face ca oul fertilziat sa patrunda mai greu.

Contraceptivele sunt prescrise pentru utilizarea zilnica, iar combinatiile de estrogen si progesteron pot monofazice (aceeasi doza in fiecare zi) sau multifazice (doze diferite de-a lungul ciclului).

Ce contin contraceptivele?

Pilulele contraceptive contin diferite doze de hormoni estrogeni si progesteroni.

Ce medicamente interactioneaza cu contraceptivele?

O serie de medicamente pot reduce eficienta pilulelor contraceptive. Printre acestea se numara: barbituricele antifungicele bosentan carbamazepin topiramat medicamentele pentru virusul HIV modafinil antibiotice.

De asemenea, contraceptivele stimuleaza activitatea medicamentelor anticuagulante, care devin mult mai active. Contraceptivele maresc si efectele secundare ale medicamentelor betablocante, folosite pentru reducerea tensiunii ateriale si a inflamatiilor, insulinei si anumitor antibiotice.

Ce alimente interactioneaza cu contraceptivele?

Lemn dulce. Lemnul dulce natural este o planta medicinala extrem de potenta. Femeile care iau contraceptive trebuie sa consume lemn dulce cu moderatie. Lemnul dulce mareste tesiunea arteriala si are efecte neasteptate asupra hormonilor reproductivi. Astfel, consumat in cantitati mari, concomitent cu contraceptivele, lemnul dulce poate duce la sarcini nedorite.

Soia. Soia este un tratament ideal pentru dereglarile hormonale cauzate de menopauza si sindtromul chisturilor ovariene. Soia contine compusi naturali asemanatori hormonilor care imita rolul estrogenilor. Astfel, consumul de soia poate interactiona cu pilulele contraceptive.

Cartof dulce. Cartoful dulce a fost folosit in numeroase creme pentru a stimula nivelul de progesteron. Este un aliment care imbunatateste fetilitatea, insa femeile care iau pilule contraceptive trebuie sa consume cartoful dulce cu moderatie.

Lapte. Anumite companii producatoare de lapte trateaza laptele produs de animale cu un cocktail de hormoni. Consumat in exces, acest tip de lapte interactioneaza cu pilulele contraceptive. Astfel, femeile care iau pilule contraceptive, trebuie sa fie foarte atente la ce fel de lapte consuma.

Ginseng. Pilulele contraceptive interactioneaza cu ginsengul care mareste potenta hormonilor estrogeni. Pe termen lung, aceasta combinatie poate duce la acumularea de kilograme in plus si cancer la san. De asmenea, pilulele contraceptive interactioneaza si cu administrarea de Hypericum. Aceasta planta medicinala reduce eficienta pilulelor contraceptive.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

evrika
  • person

    "orice va fii de acum inainte...viata va fii tot simpla si mishto:)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right