Contraceptie: metodele noi

Contraceptie: metodele noi
  calendar_month        
Daca steriletul si pilula sunt mijloacele contraceptive cele mai raspandite in ultimii 30 de ani, in prezent sunt disponibile si alte metode, mai noi, de contraceptie.

Pilula e deja invechita! Noile metode contraceptive - implantul, inelul si plasturele contraceptiv - promit aceeasi siguranta, mai putine riscuri de sanatate si mai mult confort.

1. Implantul

Implantul contraceptiv se prezinta sub forma unui betisor subtire pe care medicul il insera sub piele (pe fata interna a bratului stang pentru dreptace, si pe fata interna a bratului drept pentru stangace).

76766.jpg


Principiul sau de actiune se bazeaza pe eliberarea unui progestativ care blocheaza ovulatia. In acest timp, organismul continua sa secrete in mod natural estrogeni. El se prezinta sub forma unui aplicator steril de unica folosinta care permite instalarea rapida sub anestezie locala. Retragerea acestuia se face tot sub anestezie locala si necesita o incizie sub-cutanata de 2 cm.

Implantul, care evita inghitirea cotidiana a pilulei - si mai ales uitarea ei! - este potrivit pentru femeile pentru care estrogenii de sinteza sunt contraindicati (de exemplu, pentru fumatoare).

Efectele secundare sunt rare, insa la aproximativ o femeie din cinci ciclul poate fi perturbat. Pot aparea si sangerari in afara perioadei ciclului menstrual.

Implantul asigura o eficacitate maxima (de ordinul a 99.9%) pe o perioada de 3 ani.

2. Plasturele contraceptiv

76765.jpg

Dupa moda plasturilor pentru renuntarea la fumat, iata c-au aparut si plasturii contraceptivi. Discret (4.5 cm2), plasturele se lipeste pe abdomenul inferior, pe fese sau pe brat.

El functioneaza pe acelasi principiu ca si pilula: plasturele difuzeaza prin piele, timp de o saptamana, o combinatie de hormoni. El se schimba in aceeasi zi a saptamanii timp de 3 saptamani, iar in cea de-a patra saptamana nu se mai aplica.

Contraindicatiile sale sunt aceleasi ca si pentru pilula: este nerecomandat fumatoarelor, cardiacelor, femeilor care sufera de hipertensiune sau care prezinta antecedente de tromboza venoasa.

Spre deosebire de pilula, plasturele evita modificarile hormonale si nu provoaca greturi. Doarece nu trec prin ficat, compusii activi din plasture nu au influenta asupra concentratiilor de lipide si de proteine in procesul de coagulare a sangelui, prezentand astfel o toleranta metabolica mai mare.

Unele utilizatoare ale plasturelui au semnalat probleme de iritatie a pielii in locul de aplicare a plasturelui, o senzatie ciudata la nivelul sanilor si ciclu menstrual dureros, probleme care s-au estompat de la al treilea ciclu.

Eficacitatea sa poate fi considerata mai mare decat a pilulei deoarece cazurile de uitare la aplicare sunt mai rare.

3. Inelul



Este un inel subtire pe care femeia il pune singura in profunzimea vaginului, ca pe un tampon igienic, in prima zi a ciclului menstrual.

Odata aplicat, inelul elibereaza putin cate putin un estrogen si un progestativ. Hormonii sunt absorbiti prin mucoasa vaginala si blocheaza ovulatia. La sfarsitul celor 3 saptamani, inelul se scoate si ciclul revine. Inelul se inlocuieste cu unul nou peste o saptamana.

Inelul este potrivit pentru femeile care folosesc in general pilula, insa are avantajele lui: se uita mai greu decat pilula, eficacitate echivalenta cu a pilulei, hormonii sunt eliberati mai regulat si in doza mai mica decat in cazul contraceptiei orale.



Ca dezavantaje, unii parteneri au semnalat ca au simtit prezenta inelului in timpul raporturilor sexuale, insa rar i-a jenat.

Recomandari