Contraceptivele orale si ingrasarea

Contraceptivele orale si ingrasarea
  calendar_month        
Contraceptivele orale de astazi nu mai seamana deloc cu pilula excesiv dozata de acum 20-30 de ani. Este foarte util sa analizam influenta lor asupra greutatii corporale .

"Pilula" este un comprimat contraceptiv compus din 2 hormoni sintetici: estrogeni si un progestativ. Acestia au avantajul ca blocheaza ovulatia, efect care nu se obtine cu ajutorul hormonilor naturali.

Majoritatea femeilor avem tendinta de a incrimina pilula atunci cand ne ingrasam, folosind-o drept tap ispasitor. Cat de intemeiata este aceasta acuzatie?

Este adevarat ca excesul de estrogeni (fie ei naturali sau sintetici) provoaca retinerea de apa si sare in tesuturi. La sfarsitul fiecarui ciclu, inainte de declansarea menstruatiei, va puteti simti umflata la nivelul gatului, al pleoapelor, al degetelor, dar si la abdomen, solduri, coapse, fese si gambe. Dar aceste fenomene se produc si la multe din femei care nu iau contraceptive orale.

Pilula poate mari masa grasa de la nivelul coapselor, al soldurilor si feselor prin hormonii sintetici care ii contine prin influentarea enzimei lipoproteina - lipaza, dar si cresterea insulinei.

Pilula mareste pofta de mancare. Continutul de estrogeni sau de progesteron maresc apetitul, dar pot provoca si greata. Pentru a nu lua in greutate, trisati: mancati alimente cu continut redus caloric (morcovi, lactate cu 0% grasime, etc) si faceti miscare pentru a inlocui masa corporala grasa cu masa slaba.


Ce pilula alegem?

Exista o gama larga de pilule contraceptive. Schematizand, putem spune ca riscul de a lua in greutate este cu atat mai ridicat cu cat continutul de hormoni este mai mare. Pentru femeila care tind sa se ingrase cand iau contraceptive orale traditionale, este recomandabila "micropilula". Aceasta contine o doza scazuta de progestativi (de 5 ori mai mica decat pilula obisnuita) si nici un fel de estrogeni.

Inconvenientul acestor "micropilule" este ca trebuie luate permanent, fara a le intrerupe in timpul menstruatiei (28 de zile din 28) si trebuie luate la la ore fixe.

Odata ce observati ca incepeti sa luati in greutate, un nou consult la medic pentru schimbarea pilulelor nu trebuie amanat. Kilogramele in plus se acumuleaza usor si se pierd cu multe sacrificii. Mai bine preveniti acest neajuns. Doctorul va poate recomanda alte pilule cu un continut mai mic de hormoni.

Recomandari