Endometrioza - tratament

Endometrioza - tratament
  calendar_month        
Tipuri de tratamente pentru endometrioza
Tratamentul poate fi medical, chirurgical sau o combinatie a celor doua. Argumentele pentru tratament medical sunt urmatoarele trateaza leziuni care scapa vederii si nu produc aderente pelvine ca cele postoperatorii.

Argumentele pentru tratamentul chirurgical sunt: operatia se efectueaza in timpul punerii diagnosticului si tratamentul chirurgical nu are nici un efect advers sistemic sau nu intarzie tratamentul (cel medical dureaza 3-6 luni), in special in cazul pacientelor infertile.

Alegerea tratamentului depinde de simptomele pacientei, cat de extinsa este endometrioza, tipul, varsta pacientei si durata infertilitatii.



">

Tratamentul medical pentru endometrioza

Medicamentatia antiendometriotica
Contraceptivul oral este singurul agent propus pentru profilaxia endometriozei. In 1993, un studiu epidemiologic a aratat un procent mic de endometrioza la pacientele care iau contraceptive orale curent, comparativ cu cele care nu au luat niciodata. Asocierea dintre endometrioza si sangerare prelungita si frecventa face atractiva administrarea contraceptivului oral continuu, dar nu sunt suficiente date care sa faca sigur acest tratament.

Progestogenul
Efectul progestogenului asupra tesutului endometrial depinde de marimea dozei, durata tratamentului, de activitatea chimica a ficarui progestogen indibvidual. Efectul rezuta in atrofie. Are cost redus, rar efecte adverse si se foloseste din 1960. Efectele adverse posibile sunt:
sangerare neregulata;
crestere ponderala;
mastalgii;
afectarea starii psihice.

Danazolul
Danazolul este un isoxazol, introdus in 1970 si a fost tratamentul standard pentru endometrioza pana la introducerea hormonilor eliberatori de gonadotrofina.

Este bine absorbit de tractul gastrointestinal, o doza orala de 400 mg are concentratia maxima la 2 ore si dupa 8 ore nu se mai detecteaza. Se administreaza de 3 ori pe zi. Se metabolizeaza in ficat.

Modul de actiune al Danazolului implica:
actiune directa pe receptorii steroizi intracelulari (agonist, antagonist sau mixta);
un efect direct asupra steroidogenezei prin inhibarea enzimelor ovariene implicate in steroidegeneza;
actiune indirecta prin scaderea frecventei pulsatiilor de gonadotrofina.

Efectul de supresie de estradiol variaza de la stadiul de proliferare la statusul de postmenopauza. Danazolul se leaga de proteinele steroide circulatorii, cauzand eliberarea testosteronului de la nivelul globulinei care leaga hormonii sexuali, ceea ce duce la o crestere a testosteronului liber si a cortisolului in circulatie.

Danazolul are si proprietati imunodepresive, imbunatatind conditiile autoimune, cum ar fi purpura trombocitopenica, lulus eritematos in asociere cu o scadere a nivelului de autoanticorpi.

Doza zilnica de Danazol este de 800 mg in America, 600 mg in Europa, doza minima este de 400 mg zilnic. Aceasta doaza inhiba ovulatia la 95% dintre femei.

Efectele adverse in principal sunt relatate la statusul hiperandrogenic creat de medicament; crestere in greutate, piele si par seboreice-grase, acnee, crampe musculare si hirsutism. Alte efecte adverse sunt cele hipoestrogenice, cum ar fi bufeurile, scaderea marimii sanilor si scaderea libidoului. Daca se administreaza danazolul la gravida se masculinizeaza fatul feminin. Efectele adverse metabolice sunt: reducerea rapida a lipoproteinelor cu densitate mare, colesterolului cuplata cu o crestere a lipoproteinelor proaterogene cu densitate mica.



Aceste modificari sunt reversibile la oprirea tratamentului, dar exista un risc pentru pacientele care fac tratament peste 12 luni sau cele cu risc crescut de boala cardiaca ischemica.

Gestrinona
Gestrinona este un trienic 19-nonsteroid studiat initial ca un contraceptiv oral slab. La oameni actioneaza ca un androgen, progestogen, antiprogestogen si antiestrogen. Ea are actiune centrala si periferica, reducand estradiolul si nivelul hormonului luteic si creste testosteronul liber. Nivelul estradiolului este scazut doar la valoarea din faza foliculara timpurie.

Doza standard este de 2,5 mg de 2-3 ori pe saptamana. Efectele adverse sunt cele androgenice similare cu cele ale Danazolului si cele hipoestrogenice mai putin evidente.

Agonistii de hormon eliberator de gonadotrofine
Supresia sau downregularea hipofizei, care duce la supresia productiei de steroizi ovarieni si induce medical o pseudomenopauza reversibila este ratiunea pentru care se trateaza endometrioza. Numele comerciale sunt GnRH, Leuprolide, Buserelin, Nafarelin, Zoladex, Lutrelin.

Se pot administra sub forma injectabila sau sparay nazal. Implantele produc o supresie mai mare a axului hipofizo-ovarian, un scor laparoscopic mai bun si o regresie histologica mai buna decat spray-ul nazal.

Efectele adverse coincid cu un status hipoestrogenic. Pentru ca afecteaza sistemul osos, este contraindicat acest tratament pacientelor cu osteoporoza. Terapia se face pe maximum 6 luni.

Tratamentul chirurgical pentru endometrioza
Se efectueaza laparoscopic sau prin chirurgie deschisa, in functie de gravitatea bolii.

Mai multe informatii despre endometrioza se pot afla din cartea Infertilitatea - fertilizare in vitro si reproducere asistata , aparuta la editura MeteorPress .

Recomandari