Ginecologie: drepturi si obligatii ca pacienta

Ginecologie: drepturi si obligatii ca pacienta
  calendar_month        
Tu esti importanta. Fie ca mergi intr-un spital, dispensar, clinica sau cabinet particular, iata care sunt drepturile tale ca pacienta:

Sa primesti o ingrijire de buna calitate. Daca te preocupa calitatea ingrijirilor medicale pe care le primesti, ai dreptul sa vorbesti cu persoana responsabila de aceste ingrijiri.

Ai dreptul sa fi tratata cu politete, consideratie si respect.

Ai dreptul la intimitate si confidentialitate. Trebuie sa ai posibilitatea de a vorbi cu medicul intre patru ochi si nici o informatie din fisa ta medicala nu trebuie sa fie comunicata unei alte persoane fara acordul tau.

Ai dreptul sa iei propriile decizii privind viata ta sexuala si reproductiva. Medicul trebuie sa te ajute sa iei o decizie in cunostinta de cauza si nu sa ia deciziile pentru tine.

Ai dreptul sa primesti informatii complete si actuale. Medicul trebuie sa iti explice testele pe care le vei face, posibilitatile pe care le ai si riscurile pe care le prezinta diferite proceduri si medicamente, astfel incat sa poti lua o decizie buna.

Ai dreptul sa pui intrebari. Medicul trebuie sa se asigure ca ai toate informatiile pe care le doresti si ca ai inteles ceea ce ti s-a spus.Ai dreptul sa fii informata cum iti poti proteja sanatatea intre vizite. Cand este posibil cere numarul de telefon pentru a suna daca ai intrebari sau probleme.

Care sunt obligatiile tale ca pacienta?

Pentru ca vizita ta la medic sa fie cat mai folositoare trebuie sa iti asumi anumite responsabilitati. Tu ai obligatia:

Sa raspunzi cinstit si complet la intrebarile medicului legate de problemele de sanatate pe care le-ai avut, despre ce simti acum si despre obiceiurile tale sexuale. Doctorul are nevoie de aceste informatii pentru a-si da seama care sunt riscurile pentru sanatatea ta, sa iti poata da cel mai bun sfat si sa iti poata trata corect problemele de sanatate.

Sa iti spui dorintele in mod clar. Medicul trebuie sa stie de ce ai venit (control anual, esti bolnava, medicamentele iti fac rau etc.) si ce doresti sa obtii (informatii, ajutor pentru schimbarea stilului de viata, alegerea unei metode contraceptive).

Sa pui intrebari si sa spui doctorului cand nu intelegi ceva.

Sa urmezi instructiunile medicului. Spune medicului daca nu ai inteles sau daca nu ii poti urma prescriptiile din aceste motive. Spune medicului daca nu ai urmat instructiunile date la vizitele anterioare.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Azi
  • person

    "pentru ca pot si nu ma opreste nimeni!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right