Indrazneste sa-ti pui sterilet!
history_edu ele.ro calendar_month 16 Iun 2009, 08:11
Care sunt avantajele si inconvenientele steriletului fata de pilula? Afla raspunsurile aici!
Steriletul zi de zi
Steriletul e un mod de contraceptie eficace, dar poate avea repercusiuni asupra vietii noastre de femeie?
Se poate simti in timpul raporturilor sexuale?
Nu, deoarece nu este plasat in vagin, ci in uter. Daca ai impresia ca-l simti, mergi la medic. Daca partenerul se plange, poate fi o problema cu lungimea firului, care se poate scurta.
Poti sa folosesti tampoane?
Nimic nu te impiedica sa faci asta, deoarece tamponul se introduce in vagin. Totusi, evita sa-l folosesti in primele 2 luni dupa ce-ti pui steriletul deoarece exista riscul de expulzare a tamponului.
Vei sangera mai mult?
Da, in primele luni sangerarile abundente sunt comune, la fel si durerile abdominale. Ele se rezolva de la sine in cateva luni, si pot fi controlate cu antispastice.
Steriletul: avantaje si inconveniente
Sterilet clasic, sterilet hormonal: iata toate rapsunsurile la intrebarile tale!
1. Steriletul clasic
Acest mic dispozitiv care se implanteaza in uter iti permite sa fii protejata 3-5 ani.
Pentru cine?
Dispozitivul intra-uterin (DIU), un alt nume al steriletului, nu este recomandat pentru tinerele femei care nu au avut copii. In general, femeile aleg aceasta metoda de contraceptie dupa mai multi ani de pilula sau dupa ce au facut copii.
Cum functioneaza?
Actiunea sa este dubla: steriletul actioneaza ca un corp strain ce provoaca o reactie inflamatorie la nivelul mucoasei uterine, ceea ce impiedica ovulul sa se implanteze in uter. De cealalta parte, cuprul care acopera steriletul este toxic pentru spermatozoizi.
Cum se pune?
Ginecologul face acest lucru, nu este deloc dureros si dureaza cateva minute. Momentul ideal este imediat dupa ciclu, deoarece montarea este mai usoara. Vei sangera cateva ore dupa interventie, poate sa ai si dureri, dar cu un pic de paracetamol trece repede. Este recomandabil un consult o data pe an, si schimbarea la 5 ani.
Avantaje
Nu mai iei hormoni, ceea ce e bine pentru sanatate, si esti linistita timp de 5 ani. La retragere, iti vei regasi fertilitatea de odinioara.
Inconveniente
Ciclu menstrual mai abundent, uneori chiar mai dureros.
1. Steriletul hormonal
Pe langa steriletele clasice acoperite cu cupru, exista si cel hormonal care difuzeaza in continuu un hormon derivat de progesteron.
Pentru cine?
Este propus femeilor care au ciclu foarte abundent cu steriletul clasic si care il suporta greu (oboseala, anemie). Se pune in general dupa 35 ani, cand ai facut deja toti copii pe care ii doreai. Este mai mare decat steriletul clasic, de aceea nu se recomanda femeilor tinere.
Cum functioneaza?
Si el este in forma de T, dar poseda in plus un mic rezervor care difuzeaza local, in uter, doze slabe de levonorgestrel (hormon progestativ). Rezultatul: mucoasa uterului este modificata, facand astfel improprie implantarea ovulului fecundat si jenand inaintarea spermatozoizilor.
Cum se pune?
La fel ca si steriletul clasic.
Avantaje
Debitul de sange este diminuat, ciclul devine uneori inexistent in cateva luni. Fertilitatea revine la normal dupa scoaterea sa. Poti sa-ti pui sterilet hormonal daca alaptezi.
Inconveniente
Sangerari frecvente intre cicluri, frecvente la inceput, dar dispar in cateva luni.
Steriletul este la fel de eficace ca si pilula?
Aproape la fel de eficient, avand o rata de esec de 0.3 - 2%. Cu el nu exista riscul de uitare, protectia dureaza 2-5 ani indiferent de model, nu interfereaza cu echilibrul hormonal (nu exista riscul de te ingrasa). Nu protejeaza de sarcinile extra-uterine (ovulul se dezvolta in trompa).
Cine nu poate purta sterilet?
Femeile care au o malformatie a uterului, un cancer de col, femeile care au o infectie cu transmitere sexuala sau o infectie genitala, cele care sufera sangerari inexplicabile, care urmeaza sa nasca sau care sufera de tuberculoza genitala.
La cat timp dupa nastere iti poti pune sterilet?
Daca dupa ce nasti nu suferi nicio infectie, poti sa-l pui la un interval de 48 ore - 4 saptamani, in functie de recomandarea medicului.
Poti sa-ti scoti steriletul in orice moment?
Da, ginecologul iti poate retrage steriletul in orice moment.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Nimic interesant...
- person
"daca o femeie vrea sa fie egala cu un barbat, inseamna ca se subestimeaza...:))))"