Inseminarea artificiala: tehnici, rezultate, riscuri

Inseminarea artificiala: tehnici, rezultate, riscuri
  calendar_month        
Multe cupluri intalnesc dificultati in incercarea de a avea un copil din cauza problemelor de fertilitate . Cu toate acestea, putini oameni sunt total infertili, iar majoritatea cuplurilor care incearca sa procreeze sunt descrise ca subfertile. Acest lucru inseamna ca sistemul lor reproducator nu functioneaza corect.

Inseminarea artificiala este o modalitate de ajutorare a cuplurilor care isi doresc copii, dar care sunt incapabili sa-i faca prin actul sexual. Inseminarea artificiala cuprinde un evantai de tehnici prin care sperma barbatului este introdusa in mod artificial in aparatul genital al femeii. Sperma poate fi plasata la baza colului uterin al femeii (cervix), procedura denumita inseminare intracervicala, sau in interiorul uterului, procedura denumita inseminare intrauterina.

Tehnicile mai putin comune de inseminare artificiala cuprind inseminarea intrafalopiana si inseminarea intraperitoneala. Aceste metode plaseaza sperma in apropierea tuburilor falopiene si, respectiv, in apropierea ovarelor. Rareori, se foloseste si o metoda numita inseminare intravaginala, in cursul careia se plaseaza sperma in vaginul femeii.

Daca sperma partenerului prezinta probleme, atunci se poate folosi sperma de la un donator. Inseminarea cu ajutorul unui donator este utila si in cazul femeilor care nu au un partener, dar isi doresc copii, sau in cazul lesbienelor.

Momentul propice pentru inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala se poate face atunci cand femeia este la ovulatie, adica in momentul cand ovulul este eliberat in cursul ciclului menstrual. Aceasta este perioada cea mai fertila a lunii, care incepe in general cu 14 zile inainte de debutul ciclului menstrual, si este usor de detectat daca ciclul este regulat.

Ovulatia poate fi detectata si prin masurarea temperaturii corporale: temperatura scade cu o jumatate de grad la ovulatie. Cu toate acestea, in mediul spitalicesc se folosesc dozari hormonale din sange sau urina, sau teste cu ultrasunete pentru determinarea eficace a perioadei optime de inseminare.

De ce este necesara?

Inseminarea artificiala este o modalitate de ajutorare a cuplurilor care se gasesc in incapacitatea de a procrea pe cale naturala. Exista numerosi factori ce pot afecta fertilitatea , insa cei care se preteaza cel mai bine la inseminarea artificiala sunt:

La femeie: probleme ale mucusului cervical (cantitate mica), endometrioza, probleme anatomice ale uterului sau colului uterin (care nu lasa sperma sa ajunga la ovul).

La barbat: ejacularea prematura, ejacularea retrograda (in timpul ejacularii, sperma ajunge in vezica si nu in uretra), numar mic de spermatozoizi, impotenta, anormalitati ale penisului, tratament cu chimioterapice care determina infertilitatea la barbat.Cum se realizeaza inseminarea artificiala?

Inseminarea artificiala se face cand femeia este la ovulatie. Tehnica presupune injectarea spermei in vagin sau in uter, cu ajutorul unui tub subtire de plastic. Tehnicile sunt un pic diferite, in functie de tipul inseminarii artificiale. Iata care sunt tehnicile pentru cele mai comune practici:

Inseminarea intracervicala
Partenerul produce o proba de sperma prin intermediul masturbarii. Cu 3 zile inainte, sexul este interzis pentru a asigura calitatea maxima a spermei. Procedeul inseminarii este simplu si rapid: femeia este asezata pe pat, cu picioarele ridicate, si sperma este injectata in vagin.Inseminarea intrauterina
Inseminarea intrauterina are rata cea mai mare de succes dintre toate procedeele de inseminare artificiala, deoarece sperma este plasata in apropierea tuburilor falopiene. Ea poate fi uneori combinata si cu un tratament hormonal prealabil, pentru a incuraja eliberarea ovulului. Sperma este introdusa in uter prin intermediul unui tub subtire de plastic, care trece prin col. Interventia este rapida si nedureroasa, desi 10% dintre femei experimenteaza crampe asemananatoare cu cele de la menstruatie in zilele urmatoare.

In marea majoritate a cazurilor, inseminarea intrauterina are succes. Tratamentul poate fi repetat in cursul altor 3 cicluri menstruale, iar acestea nu trebuie sa fie neaparat consecutive.

Sperma se spala inainte sa fie introdusa in uter. Sperma este compusa din 2 parti: celulele de sperma si plasma. Celulele de sperma se separa prin spalare de plasma si se sterilizeaza, ele fiind introduse in uter. Daca se trece peste aceasta operatie, femeia va experimenta dureri uterine severe, crampe si lesinuri.

Rezultatele inseminarii artificiale

Inseminarea artificiala este de succes in 5-30% din cazuri, rata de succes crescand daca se combina procedura de inseminare cu tratamentul hormonal. Sansele de procreare depind si de varsta femeii: ele scad dupa 30 de ani, si dispar aproape complet dupa 45 de ani.

Riscuri

Nu se poate face o sterilizare totala a spermei, de aceea, ocazional, sperma poate determina o infectie a uterului, care duce la o boala numita endometrita. Aceasta se intampla in 1% din cazuri. Simptomele bolii sunt: dureri abdominale, febra, scurgeri vaginale, sangerari vaginale continue. Cazurile usoare se trateaza cu antibiotice orale, dar cazurile grave implica spitalizare si tratament cu antibiotice intravenoase.

Hormonii folositi pentru stimularea ovulatiei determina uneori eliberarea a mai multe ovule simultan, fapt care da nastere la sarcini si nasteri multiple. Acestea determina uneori complicatii in timpul sarcinii si nasteri premature. Riscul ca bebelusul sa moara in primele 28 de zile este ridicat.

Tot acesti hormoni pot determina simptome neplacute la unele femei: bufeuri de caldura , depresie si iritabilitate, dureri de cap si insomnii. Ei pot cauza si aparitia de chisturi ovariene, asociate cu dureri de abdomen.

Recomandari