Menopauza precoce

Menopauza precoce
  calendar_month        
Daca menopauza este un fenomen natural care apare in mod inevitabil in jurul varstei de 50 de ani, aparitia sa precoce inainte de 40 de ani, chiar la 30, marcheaza o schimbare majora in viata unei femei. Oare unele femei sunt mai predispuse decat altele la acest fenomen? Se poate trata menopauza precoce?

Ce este menopauza precoce?

Este oprirea definitiva a functiilor ovariene inaintea varstei de 40-45 de ani, uneori chiar la 30 de ani! Menopauzele precoce sunt relativ frecvente, atingand 1-4% din populatia feminina. Ele trebuie neaparat tratate pentru a evita numeroasele complicatii psihologice si fizice.

Exista factori care predispun la menopauza precoce?

In afara de cauzele chirurgicale (extirparea ovarelor), medicale (tratament cu chimioterapice), cauze imunitare, majoritatea cauzelor raman necunoscute si sunt probabil de origine genetica.

Un lucru este sigur: pentru o femeie tanara care are antecedente familiale, riscurile sunt mari si, daca aceasta doreste sa aiba copii, trebuie sa se grabeasca. In plus, in prezent, nu exista nicio metoda de preventie posibila si nu exista nicio cale de a face reversibila o menopauza precoce!Care sunt consecintele?

Bufeuri de caldura, tulburari de somn, alterarea pielii si a mucoaselor, toate complicatiile obisnuite ale ale menopauzei risca in acest caz sa conduca la izolare sociala. Menopauza precoce nu este simtita doar ca un handicap, dar si ca o nedreptate. De asemenea, exista riscul de osteoporoza precoce si un risc crescut de boli cardiovasculare.

Diagnosticul menopauzei precoce

Se suspecteaza o menopauza precoce atunci cand tanara femeie nu mai are ciclu si sufera bufeuri de caldura si transpiratii nocturne; antecedentele familiale constituie un argument suplimentar.

Diagnosticul este confirmat doar prin dozari hormonale de: FSH, prolactina si estradiol. Inainte de confirmarea diagnosticului de menopauza precoce, dozarile trebuie repetate de doua ori minim.

Cum se trateaza menopauza precoce?

Tratamentul hormonal substitutiv se dovedeste indispensabil pentru a stopa sau atenua simptomele menopauzei . Principiul tratamentului este identic cu cel al menopauzei normale: estrogeni si progesteron pentru a mima un ciclu menstrual normal. Dozele folosite sunt uneori mai mari si durata tratamentului este mai lunga.

Un alt beneficiu este ca, in anumite cazuri exceptionale (aproximativ 5% din cazuri), sarcina devine posibila.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right