Perimenopauza

history_edu ele.ro calendar_month 05 Ian 2009, 08:06
Perimenopauza se instaleaza in general la 40-50 de ani, insa unele femei pot fi afectate chiar si de la 30 de ani. Aproximativ 75% dintre femei experimenteaza bufeuri de caldura si 50% dintre ele sufera transpiratii nocturne in timpul perimenopauzei. Scaderea nivelului de estrogen creste riscul de osteoporoza, asa ca ai grija sa iei minim 1200 mg de calciu zilnic din alimentatie sau din suplimente.
Cum imi dau seama cand am ajuns la perimenopauza?
Multe femei ajung la perimenopauza - o tranzitie hormonala ce dureaza aproximativ 6 ani - intre 45 si 55 de ani. Medicul iti poate confirma starea in care te afli prin analize hormonale, dar poti sa-ti dai seama si singura dupa simptome.
Deoarece nivelele de estrogen si progesteron incep sa scada, ciclul va deveni mai scurt sau mai lung, sau poate varia de la o luna la alta. Se poate chiar sa nu mai ai ciclu cu lunile. Tot estrogenul in scadere face ca mucoasele vaginale si urinare sa se subtieze, asa ca poti observa uscaciunea organelor genitale sau poti sa scapi un pic de urina atunci cand stranuti, tusesti sau razi (incontinenta la stres).
Multor femei le este greu sa doarma si observa cresterea sau scaderea libidoului, tot datorita variatiilor hormonale. Bufeurile de caldura sunt foarte comune si foarte normale, dar informeaza-ti medicul despre ele. Uneori, bufeurile de caldura pot fi semnul problemelor tiroidiene sau diabetului, deci trebuie investigate.
Cand pot sa renunt la contraceptie?
Nu inca! Pana nu vei ajunge la menopauza - adica nu vei mai avea ciclu cel putin 12 luni la rand - vei putea sa ramai insarcinata. De fapt, aproximativ 75% din sarcinile la femeile trecute de 40 de ani sunt sarcini surpriza, neplanificate.
Ce pot face ca sa ma simt mai bine?
Expertii nu stiu cu certitudine care este cauza bufeurilor, dar stiu ca exista anumite alimente si bauturi care le pot declansa, asa ca limiteaza consumul de condimente, cafea si alcool la minim.
Pilula contraceptiva poate ajuta la ameliorarea bufeurilor de caldura si iti poate regla ciclul. Poti sa folosesti lubrifianti contra uscaciunii vaginale si poti face exercitii Kegel contra incontinentei . Daca uscaciunea vaginala si bufeurile se agraveaza dupa ce se instaleaza menopauza, vorbeste cu medicul: el iti poate recomanda terapia hormonala.
Unul din cele mai bune lucruri pe care le poti face este sa-ti lucrezi muschii. Cercetarile au aratat ca femeile care practica sport in mod regulat sufera mult mai putin efectele neplacute ale menopauzei.
Alte articole despre