Perioadele ciclului menstrual si cum ne influenteaza ele
history_edu ele.ro calendar_month 29 Apr 2010, 11:52
Esti femeie, iti doresti sa traiesti frumos, sa zambesti, sa te misti in largul tau, simtind pe deplin fiecare bucurie a vietii, neumbrita de mici surprize neplacute. Acum, absorbantele Always, recomandate de Societatea de Ginecologie Endocrinologica din Romania, contin cu 20% mai mult gel absorbant pentru o protectie imediata.
Always crede in privilegiul de a fi femeie si stie cat de importanta este senzatia de confort in fiecare zi a lunii. De aceea, este alaturi de tine cu ajutorul specialistilor, Ruxandra Albu si Mirela Grigoras, medici obsetrica- ginecologie, si te ajuta sa afli ce se intampla in corpul tau in fiecare zi din cele 28.
Incepem cu putina teorie, dar nu te speria - sunt lucruri de baza pe care trebuie sa le stii si care te vor ajuta sa intelegi de ce in unele zile ale lunii esti in al 9-lea cer, iar in altele simti cum toate lucrurile neplacute parca ti se intampla numai tie. Iar la sfarsit, dupa ce ai terminat de citit, te invitam in Ibiza.
Cele 28 de zile
Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari prin care trece organismul unei femei pentru a o pregati pe aceasta pentru o posibila sarcina. Ciclul are o lungime medie de 28 de zile, dar sunt considerate normale si ciclurile menstruale cu o durata de 21 -35 de zile.
Perioadele ciclului menstrual sunt controlate si determinate de catre sistemul hormonal endocrin (hipotalamusul, glanda hipofiza, ovarele), rolul principal avandu-l estrogenul si progesteronul. Acesta poate fi insa influentat si de anumiti factori exogeni (din exterior) cum ar fi: utilizarea pilulelor contraceptive, scadere masiva in greutate, exercitiul fizic sau stresul.
Cele trei faze ale ciclului menstrual sunt:
perioada menstruala: zilele 1- 4
in cazul in care nu are loc fecundarea ovului, secretia de progesteron si de estrogeni scade brusc si au loc mai multe fenomene locale care conduc la eliminarea mucoasei uterine in cadrul menstruatiei. Sangerarea e usoara la inceput, creste in volum in urmatoarele doua zile, apoi scade pana se opreste. Cantitatea de sange eliminat si durata sangerarii menstruale variaza de la o femeie la alta si de la un ciclu la altul.
Sangele menstrual nu se coaguleaza datorita unor enzime existente in cavitatea uterina, dar daca cantitatea de sange eliminata este mare, enzimele nu sunt suficiente si se pot elimina si cheaguri. In medie durata unei menstruatii este de 4-6 zile iar cantitatea medie este de circa 100 ml.
perioada preovulatorie: zilele 5-14 in care au loc mai multe modificari la nivelul organelor genitale cum ar fi:
scade tonusul muscular al colului uterin, dilatandu-se orificul acestuia astfel ca spermatozoizii sa inainteze mai usor spre uter si trompele uterine.
la nivelul ovarului incep sa se dezvolte mai multi foliculi ovarieni din care unul singur va creste mai mult se va rupe si va elibera un ovul.
Ultimele zile ale acestei faze impreuna cu ziua ovulatiei (care se intampla in jurul zilei a 14-a) reprezinta fereastra fertila, in care femeia are cele mai mari sanse de a ramane insarcinata.
perioada postovulatorie: zilele 15-28
Progesteronul are un rol important in aceasta perioada si sub influenta lui corpul mai trece printr-o serie de schimbari: glandele din mucoasa uterina cresc si se uplu de glicogen ( necesar pentru a hrani un eventual embrion) sau creste vascozitatea secretiilor colului uterin si volumul secretiilor vaginale care nu lasa spermatozoizii sa urce spre uter.
In ziua 24 se ajunge la un nivel maxim de secretie glandulara si de mucus, dupa care daca nu s-a implantat ovocitul scade nivelul progesteronului si apar fenomene regresive: degenerarea glandelor, scaderea edemului si eliminarea mucoasei uterine prin menstruatie.
Gata teoria!
Acum, feminitatea ta este in siguranta in fiecare zi a lunii. Si stii din ce cauza ai toane. Uita de surprizele neplacute si bucura-te impreuna cu Always de 28 de zile de vacanta in Ibiza alaturi de prietena ta cea mai buna. Mai multe detalii, inclusiv regulamentul concursului http://28zile.noifetele.ro/public/pdf/regulament.pdf, aici: www.noifetele.ro.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Zodiac zilnic 2009 pentru Fecioara
- person
"iata cel mai nou zodiac pentru toate zodiile!"