Planul de back-up: pilula contraceptiva de urgenta

Planul de back-up: pilula contraceptiva de urgenta
  calendar_month        
Ca sa fie de neuitat, o partida de sex trebuie sa inceapa bine si se termine excelent.

Si chiar daca ne-a luat valul si am uitat sa luam pilula contraceptiva sau el nu era pregatit cu un prezervativ, dar cu toate acestea contactul sexual a avut loc, putem trece la planul B.

Adica, la pilula de a doua zi sau la contraceptia de urgenta.

In acest fel putem preveni ovulatia, fertilizarea sau implantarea ovulului. Pilulele contraceptive de urgenta sunt de doua feluri: cele care contin numai progestativ in doze mari si cele combinate, cu estrogen si progestativ.

Pilulele de urgenta vor fi administrate in maxim 120 de ore de la contactul sexual neprotejat, insa studiile au demonstrat ca dupa primele 96 de ore eficienta lor scade. Astfel, metoda este cu atat mai sigura cu cat intervalul de timp dintre contactul sexual neprotejat sau protejat ineficient si folosirea pilulei de urgenta este mai mic, depasirea timpului reducand efectul la zero.

Cum se administreaza
Contraceptia hormonala de urgenta este usor de folosit, dar se va tine cont de urmatorii pasi: cu o ora inainte de a lua prima doza se inghite medicamentul de prevenire a greturilor si varsaturilor, dupa care se inghite prima doza de pilule hormonale in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Daca apar varsaturi in primele doua ore dupa administrarea primei doza de pilule hormonale este posibil sa fie nevoie sa se ia din nou doza respectiva. Cea de-a doua doza de pilule hormonale se inghite la 12 ore dupa prima. Daca dupa un timp de trei sapatamani menstruatia a intarziat, atunci se recomanda totusi un test de sarcina.

Metodele de "back-up" nu au ca efect sterilitatea, sarcina extrauterina, nu afecteaza sanatatea fatului, inceputul sarcinii nu este in nici un fel afectat de folosirea contraceptiei de urgenta, nici nu duce la ingasare sau la aparitia cosurilor. Cu toate acestea, NU trebuie folosite continuu, in locul pilulelor contraceptive de prevenire. Asa cum le spune si numele, putem recurge la ele doar in cazuri extreme: cand a avut loc un contact sexual neprotejat, cand s-a folosit incorect diafragma, cand a esuat coitul interupt, s-a rupt prezervativul, a avut loc o agresiune sexuala sau pur si simplu am uitat pilula anticonceptionala sau el…prezervativul.

Medicii recomanda folosirea pilulei de urgenta cel mult de doua ori pe an, iar odata cu aparitia primei menstruatii trecerea la o metoda de contraceptie mai eficienta, cu utilizare regulata. Medicina moderna a inventat o serie de posibilitati cu o eficienta aproape maxima in prevenirea unei sarcini: anticonceptionale orale, injectabile, implante, plasturi cu hormoni, diafragma, prezervativ feminin.

Cu un indice de siguranta de 98-99%, inelul vaginal este printre cele noi metode de contraceptie, usor de folosit si nu depinde de schema zilnica de administrare. Practic, inelul vaginal hormonal este introdus in vagin de femeie si pastrat timp de trei saptamani. In aceasta perioada, din peretii inelului se elibereaza doi hormoni- un progestativ si un estrogen, similari celor din corpul femeii, ce sunt absorbiti prin peretele vaginal direct in circulatia sanguina. Inelul actioneaza prin prevenirea eliberarii ovulelor din ovare, iar introducerea sa nu este deloc dificila. Asezata intr-o pozitie confortabila, pe vine sau culcata, femeia trebuie sa preseze si sa apropie una de alta marginile inelului si sa il impinga in totalitate in vagin. Inserarea cat mai adanca este importanta, pentru ca ajuta la mentinerea inelului in interior, intre peretii vaginului. Dupa trei saptamani de la inserare, perioada in care este purtat zi si noapte, este scos pentru a avea sangerarea vaginala lunara. Dupa sapte zile, va fi inlocuit cu un nou inel, care va trebui pus in aceeasi zi a saptamanii. Inelul poate fi scos pentru a avea contact sexual, protectia fiind activa timp de trei ore. Totusi un este necesara eliminarea acestuia, pentru ca un se simte nicio jena in timpul contactului sexual.Inelul are o serie de efecte benefice asupra organismului ca de exemplu sangerari mai reduse cantitativ, reducerea riscului de cancer de ovar, a chisturilor ovariene, a crampelor menstruale. Nu are efecte adverse, cu ar fi varsaturile sau starea de oboseala, asa cum se intampla uneori in cazul pilulelor orale care merg in stomac, in ficat, si care obosesc oarecum aceste organe.

Mai multe informatii despre metodele contraceptive, gasesti aici: www.contraceptie-moderna.ro

Recomandari