Plasturele - cea mai periculoasa metoda contraceptiva

Plasturele - cea mai periculoasa metoda contraceptiva
  calendar_month        
De la aparitia sa din 2002, milioane de femei au renuntat la pilula pentru a folosi plasturele contraceptiv. Dar noile descoperiri arata ca plasturele care era odata o salvare pentru femeile ce uitau sa-si ia pilula la ora fixa are de fapt o sumedenie de efecte secundare periculoase, ascunse de producatori.

Intr-un documentar al postului de televiziune american NBC se arata ca intre 2002 si 2004, acest plasture a provocat de 12 ori mai multe accidente vasculare decat pilula si ca este de 18 ori mai riscant in ceea ce priveste formarea de cheaguri de sange decat pilula.

Se presupune ca nivelele mari de estrogen eliberate de plasture - cu 60% mai mult decat intr-o pilula obisnuita - sunt de vina. Cand pilula este inghitita, estrogenul se dizolva in organismul femeii, insa estrogenul din plasture ramane in circuitul sangvin.

"Cu plasturele, corpul femeii nu este niciodata in pauza de estrogen.", spune Dr. Sidney Wolfe, director medical al grupului de vigilenta Public Citizen.

In 2009, studenta in anul I Adrianna Duffy, o tanara care nu avusese niciodata probleme serioase de sanatate, si-a pierdut cunostinta si a murit in camera ei din camin dupa ce si-a pus plasturele.

"Este strigator la cer, de-a dreptul ingrozitor", spune mama Adriannei, Leslie Niedner pentru emisiunea "Today". "Cate alte femei vor trebui sa moara din cauza folosirii acestui produs?"

Dr. William W. Hurd, conducatorul departamentului de endocrinologie reproducatoare si infertilitate de la University Hospitals Case Medical Center spune ca toate contraceptivele comporta un risc, insa plasturele este cel mai riscant dintre toate formele de contraceptie.

Dar Hurd nu considera neaparat ca plasturele ar trebui scos de pe piata. El compara riscul lipirii plasturelui cu riscul conducerii unui automobil. "Unii oameni mor la volan, dar asta nu ne face sa interzicem masinile."

De aceea, Dr. Hurd nu le recomanda plasturele contraceptiv tinerelor cu istoric de infarct miocardic, accident vascular sau cheaguri de sange, dar nici celor care obisnuiesc sa fumeze. Toate aceste antecedente maresc considerabil riscul aparitiei efectelor secundare, inclusiv moartea provocata de contraceptivele pe baza de estrogen.

"Plasturele este ultima forma de contraceptie pe care as recomanda-o personal. Este sigura, insa are si destule riscuri. Femeilor care nu-si pot aminti sa ia pastila in fiecare zi la ora fixa le-as spune despre plature, insa m-as asigura ca inteleg bine care sunt riscurile.", spune Dr. Hurd.

Tot el explica cum riscul formarii unui cheag de sange este cel mai comun in cazul folosirii plasturelui, desi acesta nu este in general fatal. Se formeaza de obicei un cheag de sange in picior, nu se face infarct sau atac vascular. Nu am avut niciodata pacienti care sa moara de la folosirea plasturelui", adauga el.


Autor: Nuage

Recomandari