Precautii in cazul herpesului genital

Precautii in cazul herpesului genital
  calendar_month        
Chiar daca herpesul genital reprezinta o afectiune destul de des intalnita, informatiile despre ea nu sunt tocmai indestulatoare.

Multe femei, de regula cele care nu s-au confruntat cu acest tip de afectiune, stiu foarte putine lucruri despre transmitere si simptome.

Sau nu stiu nimic, insa spera ca nu se vor lovi de ea niciodata. Despre barbati nici nu mai vorbim, ei de multe ori sunt si mai ignoranti.

Afectiune cu incidenta ridicata, incadrata in sfera bolilor sexuale, herpesul genital netratat duce in cele mai multe cazuri la complicatii severe care pot pune in pericol sanatatea si chiar viata persoanelor afectate.

Ce este mai exact herpesul genital?
In speta este o boala cu transmitere sexuala, cu simptome care de multe ori trec neobservate. Multi medici au asociat afectiunea cu promiscuitatea si raporturile sexuale neregulate, cu mai multi parteneri sexuali, insa nu este o regula.

Care ii sunt simptomele?
In foarte multe cazuri, simptomele sunt inexistente, sau cu o manifestare care nici macar nu da de banuit persoanei bolnave ca ar avea ceva.

O usoara mancarime in zona genitala este de multe ori o simpla mancarime si nu ridica semne de intrebare. Insa poate fi la fel de usor simptomul incipient al herpesului genital.

De abia dupa ce observa ca mancarimile se transforma usor in usturimi, persoanele afectate incep sa se ingrijoreze. Insa odata cu disparitia lor, problema pare rezolvata. Nici pe departe, caci problemele abia acum incep.

Dupa prima eruptie simptomatica, virusul declansator al herpesului genital ramane in stare latenta in celulele nervoase subcutanate si redevine activ din cand in cand, de fiecare data cu eruptii din ce in ce mai virulente.

Factori ca imunitatea scazuta, stresul, oboseala sau un organism slabit favorizeaza activarea virusului, la fel ca si un nou partener sexual sau menstruatia in cazul femeilor.

Si totusi, ce cauzeaza herpesul genital?
Un virus este responsabil de aparitia acestei suparatoare afectiuni sexuale, virusul herpetic, herpes simplex de tip 1 sau cel de tip 2. Fiecare din cele doua tipuri cauzeaza eruptii herpetice, insa de regula herpex simplex tip 1 este responsabil de herpesul bucal, pe cand herpex simplex tip 2 de cel genital.

Cum se pune un diagnostic?
Cel mai cunoscut mod de diagnosticare este in urma unei examinari fizice a persoanei bolnave, unde medicul va observa eruptiile si pustulele existente in zona genitala a femeii si pe penis, la barbat.

Dupa examinare, medicul poate solicita prelevarea unei mostre de tesut, din zona afectata, si de asemenea, si o analiza a sangelui.

Tratamentul este eficient?
Tratamentul se va axa in principal pe tratarea pustulelor eruptive si a iritatiilor provocate de acestea, cu unguente pe baza de acyclovir.

Concomitent cu acesta, intervine tratamentul medicamentos, care insa nu elimina virusul, ci il determina sa ramana inactiv pe o perioada mai mare de timp.

Recomandari