Protectia sexuala si contraceptia: tu ce metoda alegi?
history_edu ele.ro calendar_month 20 Oct 2011, 11:29
Planificarea familiala are la baza toate activitatile pe care le desfasoara o persoana pentru a beneficia de o stare de sanatate sexuala. Consultatia de planificare familiala este diferita fata de consultatia clasica, care este destinata sa rezolve in regimuri variabile de urgenta simptome, sindroame sau boli.
Principalii destinari ai consultatiei de planificare familiala sunt persoane sanatoase, iar activitatea de counselling este un proces de comunicare in ambele sensuri prin care medicul ajuta o persoana sau un cuplu sa isi identifice nevoile referitoare la sanatatea reproductiva si sa ia deciziile cele mai potrivite in functie si de informatiile primite in cabinetul medical.
Care sunt principalele posibilitati de contraceptie la indemana populatiei din Romania?
Exista o multitudine de clasificari, una dintre acestea fiind aceea de a le grupa in metode hormonale si metode nehormonale.
Metodele nehormonale includ:
a) Metode naturale - nu necesita dotari suplimentare si se bazeaza pe evidentierea elementului fundamental al fertilitatii: ovulatia si pe evitarea contactelor sexuale in aceasta perioada. In mod traditional se descriu patru metode: metoda calendarului, metoda temperaturii bazale, metoda ovulatiei si metoda simptotermala
b) Metode de bariera - accesibile in Romania sunt prezervativul si metodele locale (sub forma de ovule, foite si creme spermicide). Prezervativul este o invelitoare (cel mai frecvent fiind fabricata din latex) care se pune pe penisul in erectie si care actioneaza ca o bariera ce impiedica spermatozoizii sa ajunga in vagin prevenind astfel aparitia unei sarcini. De asemenea impiedica transmiterea agentilor infectiosi sau virali in sperma, de pe penis sau din vagin, prevenind infectarea partenerului sexual. Spermicidele sunt substante care distrug spermatozoizii, inserate adanc in vagin, langa colul uterin, inaintea contactului sexual.
c) Dizpozitivul intrauterin (steriletul) - ce este acesta ? O bucata mica de plastic flexibila ce are pe ea mansoane de cupru si atasate unul sau doua fire care strabat canalul cervical pana in vagin. Actioneaza, in principal, prin producerea unei modificari chimice care dauneaza spermatozoilor si ovulului inainte de a se putea intalni. Este una din cele mai eficiente metode, cu durata lunga de utilizare.
d) Intre metodele nehormonale pot fi amintite si metodele care implica sterilizarea chirurgicala, metode care se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor, metode care impun o consiliere foarta laborioasa si complexa.
Informatii corecte despre utilizarea acestor metode pentru a obtine o eficienta maxima sau despre efectele secundare sau beneficiile acestora se pot obtine in deplina intimitate si confidentialitate intr-un cabinet de planificare familiala.
Care sunt metodele contraceptive hormonale accesibile in Romania?
Sunt reprezentate de pilulele contraceptive, steriletul cu hormoni, inelul intravaginal contraceptiv combinat si contraceptia de urgenta.
Pilulele contraceptive pot fi pilule orale combinate (contin cantitati mici din doi hormoni, un progestativ si un estrogen similari hormonilor progesteron si estrogen din corpul femeii ) sau pilule numai cu progestativ. Actioneaza in principal prin oprirea ovulatiei (pentru cele combinate) sau si prin ingrosarea mucusului cervical (pentru cele numai cu progestativ).
Eficienta acestor metode depinde de utilizatoare, iar reusita administrarii corecte poate fi deplina daca pilulele sunt recomandate intr-un cabinet medical. Vizita la medic impune o anamneza minutioasa completata de un examen medical care include masurarea greutatii si a tensiunii arteriale, examinarea sanilor. Importanta este administrarea contraceptivelor orale prin vizite de control care includ si examinari de laborator sau examinari complementare (ginecologice, endocrinologice, dermatologice, daca se impun).
Foarte important de retinut si faptul ca pilulele contraceptive pot fi folosite si ca tratament in dereglari de ciclu menstrual, sindrom premenstrual, chisturi ovariene, acnee, pilozitate in exces.
Criteriile medicale de eligibilitate, recomandarile pentru initierea metodei si pentru ajutarea pacientelor care continua utilizarea inelului intravaginal combinat sunt asemanatoare ca cele pentru pilulele contraceptive.
Despre contraceptia de urgent (care sunt conditiile in care poate fi folosita si despre efectele secundare) va astept oricand sa discutam cu lux de amanunte, intr-un cadru intim si in deplina confidentialitate, in cabinetul de planificare familiala. Va pot oricand raspunde intrebarilor si ezitarilor legate de initierea sau folosirea continua a oricarei metode contraceptive.
Autor: Doctor Beatrice Dinulescu, Medic Specialist MF, Competenta Planificare familiala, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Sweet Passion masaj erotic salon masaj
- person
"sweetpassion - the best erotic massage in town"