Simptome grave care te trimit la ginecolog

Simptome grave care te trimit la ginecolog
  calendar_month        
Pentru multe femei, cateva cicluri menstruale neregulare sau o infectie urinara sunt probleme banale, care se pot trata foarte repede. Exista insa si alte simptome ginecologice pentru care este indicat sa mergem la medic.

Cand trebuie sa mergi la medic

De cele mai multe ori, durerile abdominale, sangerarile si alte simptome nu sunt foarte grave. Medicii ginecologi spun ca si un proces normal, precum ovulatia, poate produce durere. Atunci cand se produce ovulatia, numeroase femei simt o durere ascutita in zona de jos a abdomenului. Aceasta durere poate aparea insa in diferite locuri, de la luna la luna.

Medicii spun ca durerea pelviana, care apare la mijlocul ciclului menstrual, este un simptom normal, care nu trebuie sa ingrijoreze. Secretiile vaginale pot semnale anumite boli transmise pe cale sexuala, insa pot fi si semnul unor infectii care se trateaza foarte usor.

Cu toate acestea, exista numeroase simptome care pot indica probleme ginecologice serioase. Inainte de a te panica, mergi la un control de rutina.

Iata mai jos cateva simptome pe care nu trebuie sa le ignori:

Durerile pelvine

Daca durerile pelvine persista mai mult de 2 - 3 zile, este indicat sa mergi la medic, pentru un control amanuntit. Durerea pelvana cronica este semnul unor afectiuni serioase, precum uter fibromatos sau endometrioza. De asemenea, aceasta durere indica si boala inflamatorie pelvina, care de obicei este anuntata si prin febra si secretii vaginale.

Uneori, durerea pelvina apare brusc si poate fi semnul rupturii sau sangerarii unui chist ovarian. De obicei, aceste dureri se trateaza cu analgezice.

Durerile severe care apar brusc pot fi semnul nealimentarii ovarului cu sange. Aceasta durere este insotita de stari de greata si voma. Dureriele abdominale si sangerarile pot fi semnului unei sarcini extrauterine. Durerile pelvine nu sunt insa legate de cancerul ovarian, insa este indicat sa mergi la un control daca acestea persista.

Sangerari neregulate

Printre efectele secundare ale anticonceptionalelor se numara si sangerarile si ciclurile menstruale neregulate. Este insa indicat sa mergi la un control daca aceste simptome dureaza de mai multe luni.

Aceste sangerari pot fi semne ale polipilor si fibroamelor uterine. Si afectiunile tiroidale pot afecta ciclul menstrual. Daca sangerarile apar dupa contactul sexual, este foarte posibil sa existe anumite infectii. De asemenea, bolile cu transmitere sexuala pot provoca sangerari dupa un act sexual.

Secretii vaginale anormale

Daca aceste secretii au un miros puternic, sunt produse in cantitati mari, provoaca mancarimi, arsuri si iritatii, au o culoare neobisnuita sau contin si sange, este indicat sa mergi la medic.

In general, aceste secretii sunt produse de anumite infectii din corp. Afectiuni precum infectia urinara, vaginoza bacteriana sau tricomonas sunt afectiuni care provoaca secretii vaginale. Medicii spun insa ca sunt usor de tratat.

Nu trebuie insa sa eviti vizita la medic, deoarece aceste secretii sunt si semne ale unor boli cu transmitere sexuala.

Mancarimi vaginale

Mancarimile pot aparea si atunci cand femeiele folosesc produse cosmetice iritante sau geluri lubrifiante parfumate. In special daca ai pielea sensibila, aceste produse pot cauza iritatii.

Daca mancarimile sunt insa insotite de schimbari ale pielii este indicat sa mergi la medic. Anumite ciuperci ale pielii pot provoca aceste mancarimi. Netratate, pot crea probleme urinare si sexuale.Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari