Sterilizarea feminina vs. Vasectomia

Sterilizarea feminina vs. Vasectomia
  calendar_month        
Aceste doua subiecte reprezinta mai mult sursa de glume intre prieteni, insa sunt si probleme serioase, cu care se confrunta zeci de mii de femei si barbati in fiecare an.

Principalul motiv pentru care oamenii aleg sa-si faca o vasectomie sau o sterilizare este sa se asigure ca nu vor mai procrea si sa poata avea o viata sexuala fara surprize.

Sterilizarea feminina

Sterilizarea feminina se realizeaza prin taierea sau blocarea tuburilor falopiene, pentru a preveni intalnirea ovulului cu sperma si pentru a se evita astfel sarcina.

Operatia se realizeaza sub anestezie generala, iar recuperarea dureaza cateva zile.

Cum decurge operatia?

Operatia se poate face laparoscopic, medicul facand o mica incizie in peretele abdominal pe unde va introduce o camera de filmat si clipsurile necesare suturii, sau mini-laparotomic, o procedura mai putin invaziva in cursul careia tuburile falopiene sunt scoase afara si sigilate, apoi sunt puse la loc.

Cum stii daca vrei sa faci acesta operatie?

Sterilizarea este o decizie importanta, deoarece nu mai e cale de intoarcere, n-o sa mai poti avea copii niciodata. Operatia de inversare a sterilizarii este, in majoritatea cazurilor, fara succes.

Argumente Pro sterilizare

Desi este o operatie mai complexa decat vasectomia, doar in cazuri rare se inregistreaza probleme de sanatate pe termen lung.
Viata sexuala si nivelul hormonal nu vor fi afectate.
Odata ce zona este vindecata, te poti intoarce la o viata sexuala normala si spontana.



Argumente Contra sterilizare

Operatia nu este usoara. Multi medici prefera sa-i sterilizeze pe sotii pacientelor decat pe ele, deoarece pot avea loc multe complicatii (infectii, hemoragii interne, ranirea altor organe).
Inversia sterilizarii este de obicei fara succes.
Sterilizarea nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala .
Exista riscul ca tuburile sa revina la starea lor initiala si sa redevii fertila din nou, dar aceste cazuri sunt foarte rare.
Daca ramai insarcinata dupa operatie, exista un risc foarte mare sa fie o sarcina cu probleme.

Vasectomia

Vasectomia este o operatie mica prin care se taie o parte din penis, vasele deferente, astfel incat sperma sa nu mai ajunga in scrot si sa poate lasa insarcinata o femeie.

Este o operatie simpla ce se realizeaza sub anestezie locala sau generala.

Cum decurge operatia?

Exista doua tipuri de interventii: vasectomia conventionala si vasectomia fara bisturiu, despre care se spune ca este mai putin dureroasa si creeaza mai putine complicatii.

Cum stii daca vrei sa faci acesta operatie?

Decizia nu este una usoara, caci odata ce ti-ai facut operatia, nu mai e cale de intoarcere. Odata ce ti-ai facut vasectomia, n-o sa mai poti niciodata sa fii tata biologic. Si, desi vasectomiile sunt reversibile, multe nu au succes.

Argumente Pro vasectomie

Durata operatiei este de doar 15-30 de minute.
Riscul este mult mai mic decat in cazul sterilizarii feminine.
Durerea este minima si complicatiile sunt rare.
Te poti intoarce acasa in aceeasi zi.
Este o operatie de succes in majoritatea cazurilor.
Recuperarea este rapida, de doar cateva zile. Probabil ca te vei confrunta doar cu o inflamatie locala.

Argumente Contra vasectomie

Nu poti face sex imediat, si trebuie sa faci cateva teste de verificare a lipsei spermatozoizilor din sperma.
Vasectomia nu opreste transmiterea infectiilor sexuale.
Doctorii nu accepta de obicei sa faca vasectomie barbatilor mai tineri de 30 de ani, deoarece s-a dovedit ca acestia se razgandesc frecvent in privinta operatiei.



Recomandari