Tamponul vaginal: stiai ca te poate imbolnavi?

history_edu redactia ele.ro calendar_month 16 Mar 2009, 10:55
Pana acum cateva zile, si eu, ca alte milioane de femei, credeam ca tamponul vaginal este cea mai sigura metoda de protectie feminina in acea perioada a lunii.
Cred ca toata lumea a auzit, de prin diverse surse, ca tamponul vaginal este safe de folosit chiar de la prima menstruatie deoarece nu afecteaza cu nimic virginitatea, ca este fabricat din materiale absorbante naturale si, deci, netoxice, ca atata timp cat pastram regulile de igiena intima nu ne putem imbolnavi de nicio micoza. Toate acestea sunt adevarate, dar nu chiar 100%!
Sa va povestesc doar prin ce au trecut cateva prietene de-ale mele, care s-au imbolnavit pastrand toate regulile de igiena din lume!
Micoze vaginale
Cristina a aflat intamplator, la consultatia anuala la ginecolog, ca are trichomonas . Cum se poate intampla acest lucru, daca formeaza un cuplu fericit alaturi de sotul ei, de mai bine de 5 ani, neexistand nicio sansa ca vreunul dintre ei sa fi calcat stramb?
Chiar medicul i-a raspuns la acesta intrebare: e vorba de tampoane. Oricat ne-am spala pe maini inainte sa le introducem in vagin, nu suntem intr-un mediu steril, e imposibil sa nu ne atingem, chiar si putin, de vreun obiect. Plus ca femeia moderna isi petrece mai multe ore la birou decat acasa, deci va avea de-a face mai mult cu toaletele straine decat cu cea din locuinta sa, evident mai curata.
Ia tamponul de unde nu-i!
O alta prietena mi-a povestit, disperata, cum a reusit sa piarda tamponul pe undeva prin interiorul corpului sau. Pur si simplu, cand a vrut sa-l schimbe, nu l-a mai gasit. Normal ca a intrat in panica, se si gandea cum o sa mearga ea la Urgenta si cum o sa dea explicatii prin spital. Nu e chiar un lucru despre care poti vorbi cu usurinta, mai ales ca stim in ce fel ne trateaza si ne vorbesc unii medici din spitalele patriei. Noroc ca, pana la urma, s-a descurcat si a reusit sa-l depisteze si sa-l scoata.
Rana pe col
In fine, cel de-al treilea caz, si cel mai grav, este cel al Simonei, care a aflat ca are o rana pe col , provocata de tamponul vaginal. Ginecologul i-a oferit si ei o explicatie. Se pare ca problema se afla in ultimele zile de menstruatie, cand fluxul menstrual nu mai este atat de abundent si tamponul nu se mai imbiba asa de mult. In aceasta perioada, tampoanele care nu prezinta invelisul matasos si protector, se floconesc in varf, iar acesti perisori fini din varful tamponului se lipesc de mucoasa vaginala. In momentul extragerii tamponului, se extrage si o bucatica din mucoasa! Si asa se produc minunatele rani pe col!
Bineinteles, acest lucru nu se intampla tuturor femeilor, ci probabil ca depinde de dimensiunile vaginului.
Acestea fiind spuse, mai am sa va transmit un singur lucru, comun pentru toate cazurile prezentate. Le-am intrebat pe fete daca ar renunta la tampoanele vaginale in favoarea unei alte metode de protectie, stiind prin ce au trecut. Raspunsul lor a fost imediat si sigur: "NU". De fapt, ma asteptam la acest raspuns: tampoanele vaginale sunt atat de practice, discrete si placute, incat e greu sa renunti la ele. Cred ca asta inseamna sa fii femeie...
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Cat de frumoasa esti
- person
"despre frumusetea care se ascunde in fiecare din noi si despre cum sa fii cu adevarat glamour."