Astenia de toamna. Ce este si care sunt simptomele ei

Astenia de toamna. Ce este si care sunt simptomele ei
  calendar_month        
Astenia de toamnă este o stare de oboseală, slăbiciune și apatie care apare ca urmare a dificultăților organismului de a se adapta la schimbările sezoniere, care, în cazul asteniei de toamnă, includ schimbări de rutină și de program, mai puține ore de lumină și temperaturi mai scăzute.

Deși simptomele asteniei de toamnă nu sunt grave, ele ne pot afecta calitatea vieții, deoarece energia, motivația și performanțele la școală sau la serviciu scad, iar schimbările de dispoziție pot înrăutăți relațiile sociale și emoționale.

Vestea bună este că aceste simptome sunt temporare și dispar treptat, pe măsură ce organismul se adaptează la schimbările de toamnă. În plus, pot fi luate măsuri atât pentru a preveni astenia de toamnă, cât și pentru a depăși rapid simptomele odată ce acestea apar.

Care sunt cauzele asteniei de toamnă?

Odată cu introducerea orei de iarnă, se întunecă mai devreme seara, ceea ce devansează producția de melatonină, un hormon implicat în reglarea ciclului circadian. În același timp, producția de serotonină, un neurotransmițător cunoscut și sub numele de hormonul fericirii, scade. Acest lucru provoacă un dezechilibru în organism, care va trebui să se adapteze treptat la noile circumstanțe. La acestea se adaugă scăderea temperaturii, creșterea precipitațiilor și aparitia gripei și a răcelii, care slăbesc sistemul imunitar.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale asteniei de toamnă?

Simptomele asteniei de toamnă sunt foarte diverse și dispar de obicei odată ce organismul a depășit procesul de adaptare. Această perioadă este variabilă, deoarece depinde de fiecare persoană în parte. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă, este important să consultați un medic pentru a evalua alte posibile cauze ale disconfortului. Cele mai frecvente simptome ale asteniei de toamnă includ:
oboseală.
slăbiciune.
somnolență și dificultăți de somn.
apatia, lipsa de interes.
modificări ale dispoziției.
tristețe
iritabilitate
dificultăți de concentrare
lipsa poftei de mâncare sau apetitul excesiv.
scăderea libidoului


Recomandari