Cat de periculoase sunt papiloamele aparute pe piele

Ai observat, probabil, unele excrescente aparute pe piele care seamana cu niste alunite, insa sunt nepigmentate. Acelea se numesc papiloame si sunt, de fapt, o infectie cutanata provocata de virusul papiloma uman. Ele mai pot fi si genetice.
Papiloamele sunt intalnite cel mai adesea pe gat, axile, submamar, inghinal, pe piept, spate si chiar pe pleoape sau in talpi. Cresc si se inmultesc de obicei atunci cand organismul este slabit, cand imunitatea este scazuta, ori in urma expunerii la soare. Aceste excrescente nu sunt dureroase, insa uneori se pot irita sau chiar se pot rupe in urma frecarii lor de haine sau de bijuterii. Atunci devin dureroase, se inflameaza si pot sangera. In plus, ele se pot inmulti prin scarpinare, se pot transmite prin intermediul apei din piscine, al aparatelor de la salile de sport, prin masaje la saloane specializate sau prin contact direct.
Unele afectiuni precum: greutatea corporala crescuta, diabetul, afectiunile tiroidiene sau sarcina predispun la aparitia papiloamelor, scrie eva.ro. Problema este ca, desi se pot trata, nu se poate scapa definitiv de ele, de multe ori cu inaintarea in varsta vor aparea altele noi.
Ca dimensiune, papiloamele variaza de la cativa milimetri pana la doi centimetri sau chiar mai mult. Exista mai multe moduri prin care pot fi eliminate:
1. Electrocauterizarea. Consta in incalzirea tesutului prin electricitate, fiind cea mai simpla si mai eficienta metoda de a scapa de papiloame. Dureaza foarte putin, cel mult 10 minute, si se efectueaza doar de catre un medic dermatolog, sub anestezie locala. Tratamentul este lipsit de riscuri si de durere.
2. Cu ajutorul unor substante caustice. Eliminarea papiloamelor se mai poate faci si cu ajutorul unor substante caustice, concomitent cu imunostimularea.
3. Cauterizarea cu unde radio. Este un tratament simplu si eficient, pentru ca lasa urme minime, iar papiloamele se refac mai rar comparativ cu alte metode. Procedura se efectueaza sub anestezie locala cu ajutorul unui aparat modern cu radiofrecventa.
4. Cu ajutorul laserului. Aceasta metoda distruge mai agresiv papiloamele, fara niciun risc, vindecarea facandu-se fara a lasa urme, laserul avand beneficiul unei arsuri stricte pe zona atinsa.
Sursa foto: eva.ro
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Despre speranta
- person
"la sfarsit nu conteaza ani din viata ta, ci viata din anii tai.(abraham lincoln)"