Ce poti face pentru a reduce riscul de cancer mamar

Ce poti face pentru a reduce riscul de cancer mamar
  calendar_month     photo_cameraShutterstock    
Cancerul mamar este cauzat de mutații apărute la nivelul ADN-ului din țesutul sânilor. Încă nu se știe ce anume declanșează această mutație, însă există anumiți factori de risc care cresc probabilitatea de îmbolnăvire.

Unii factori, precum densitatea țesutului mamar, istoricul familial sau vârsta, nu pot fi schimbați, însă alții pot. Mai jos sunt câteva măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de cancer mamar.

Mergi periodic la medic pentru mamografie

Mamografiile pot salva vieți. Nu pot preveni cancerul mamar, însă pot detecta mutațiile încă din stadii incipiente, când boala este mai ușor de tratat.

Majoritatea femeilor ar trebui să solicite omamografie anuală începând cu vârsta de 40 de ani. Dacă ai un risc mai mare de cancer la sân, este posibil ca medicul să îți recomande mamografie încă de la 30 de ani.

De asemenea, este important să îți cunoști anatomia sânilor. Dacă observi o anomalie, este indicat să contactezi medicul pentru a te asigura că sânii tăi sunt sănătoși.

Menține o greutate sănătoasă

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt asociate unui risc mai mare de cancer la sân, mai ales după menopauză. Societatea Americană a Cancerului recomandă să menții o greutate sănătoasă și stabilă de-a lungul vieții. Pentru a evita îngrășarea excesivă, îmbină alimentația echilibrată și sănătoasă cu activitatea fizică.

În fapt, activitatea fizică moderată, precum și activitatea fizică intensă sunt asociate unui risc mai mic de cancer de sân. Se recomandă între 150 și 300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână sau între 75 și 150 minute de activitate intensă pe săptămână, preferabil o combinație între ele, distribuite în fiecare zi.

Limitează sau evită consumul de alcool

Consumul de alcool crește riscul de cancer mamar. Chiar și un consum redus, dar regulat, crește riscul de îmbolnăvire. În mod ideal, ar trebui să eviți cu totul alcoolul.

Dacă acest lucru nu este posibil, mai ales în contextul unor activități sociale, este bine să bei maximum un pahar de alcool, iar acest lucru să nu devină un obicei. În alte situații poți bea băuturi fără alcool.

Acordă atenție alimentației

Încă nu se știe cum afectează dieta evoluția cancerului la sân, cert este că există o legătură între ele.

Datele existente arată că o dietă bogată în fructe, legume și lactate, precum și săracă în carne roșie și produse procesate, este benefică în prevenția cancerului de sân. Nu se știe sigur dacă anumite fructe, legume sau alte alimente sunt mai benefice decât altele în reducerea riscului de îmbolnăvire. Pe de altă parte, studiile arată că un consum redus de grăsimi nu influențează riscul de apariție a cancerului mamar, însă reduce ușor riscul de deces pe fondul acestei boli.Chiar dacă nu există dovezi în acest sens, o dietă sănătoasă și echilibrată este de preferat unei alimentații bogate în zahăr, sare și grăsimi saturate.

Este important de știut că adoptarea unei alimentații sănătoase nu afectează și alți factori de risc. De exemplu, dacă mănânci sănătos, tot este indicat, ca o măsură preventivă, să faci o mamografie pe an.

Renunță la fumat

Pe lângă alte probleme de sănătate pe care le cauzează, tutunul este un factor de risc pentru 15 tipuri de cancer, inclusiv cel de sân.

Dacă fumezi, ia măsuri pentru a renunța cât mai repede. În cazul fumatului, nu este niciodată prea târziu pentru a renunța. Dacă ai dificultăți cu adicția, este indicat să vorbești cu medicul de familie.

Alăptează, dacă este posibil

Alăptarea timp de un an sau mai mult reduce riscul de cancer de sân. De asemenea, este foarte benefic pentru bebeluș, oferindu-i toate substanțele nutritive de care are nevoie.

Contează mult și vârsta la care alăptezi. Dacă ai prima sarcină după vârsta de 35 de ani sau dacă nu ai fost însărcinată, există un risc mai mare de cancer mamar. Cercetătorii cred că sarcina oferă protecție față de cancer deoarece forțează celulele mamare să se maturizeze.

Evită anticoncepționalele, mai ales după 35 de ani

Anticoncepționalele implică și o serie de riscuri. Acestea sunt minime în cazul femeilor tinere, însă administrarea regulată de anticoncepționale crește ușor riscul de cancer mamar. Din fericire, acesta dispare la încetarea administrării.

Totodată, anticoncepționalele cresc riscul de atac de cord și atac vascular cerebral, mai ales în cazul fumătoarelor. Pe de altă parte, la femeile tinere, reduc riscul de cancer ovarian, cancer de colon și cancer uterin.

Dacă dorești să reduci riscul de cancer de sân, este indicat să eviți anticoncepționalele, mai ales după vârsta de 35 de ani.

Ține cont de ereditate

Uneori, cancerul de sân apare la mai multe generații. Acesta este cazul dacă ai o rudă apropiată care are cancer mamar, dacă mama sau sora a fost diagnosticată înainte de 50 de ani și a mai avut cancer ovarian sau pancreatic.

De asemenea, pot exista cazuri în mai multe generații, doar pe o parte a familiei. De exemplu, bunica și o mătușă pe partea tatălui care au fost diagnosticate. Dacă ai mai multe rude care au cancer de sân, poți vorbi cu medicul pentru a vedea dacă ești purtătoare a mutației BRCA1 sau BRCA2. În cazul în care există mutații ale acestor gene, crește riscul de cancer de sân și de ovar.

Transmiterea acestor gene poate apărea și la bărbați. Astfel, dacă un bărbat are o mutație a genei BRCA1 sau BRCA2, are un risc mai mare de cancer de sân, precum și de cancer de prostată.

Încă nu este clar de ce apar mutațiile care duc la cancerul mamar. Factorii de risc implicați variază între cei genetici, cei de mediu și cei care țin de stilul de viață, încă neexistând o cauză clară. În general, menținerea unui stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată și activitate fizică moderată, și mamografiile periodice reprezintă modalități bune de a reduce riscul de cancer de sân.
Recomandari

Newsletter Ele.ro

Despre cetatile sasesti din Transilvania
  • person

    "traieste. bucura-te. iubeste. construieste. sprijina. invata. mergi mai departe..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right