Ce spune menstruatia despre sanatatea ta: 4 motive sa te ingrijorezi!

Ce spune menstruatia despre sanatatea ta: 4 motive sa te ingrijorezi!
  calendar_month   update 28 Sep 2015, ora: 19:50      
Menstruatia, fie ca este abundenta sau nu, dureroasa sau neregulata, spune cate ceva despre sanatatea ta. E bine sa stii cam ce anunta fiecare dintre aceste semne, pentru a putea interveni la timp.

E momentul sa incepi sa observi semnele pe care menstruatia ti le poate transmite. Fii atenta in special la neregularitatile care survin de la o luna la cealalta. Atunci cand sanatatea este brici, sangele eliminat in timpul ciclului trebuie sa fie rosu si limpede, fara mucus sau cheaguri, menstruatia trebuie sa se produca fara balonare si fara dureri. Cand lucrurile nu stau asa, afla ce incearca sa iti transmita menstruatia ta:

Daca sangerarea este abundenta

Sangerare abundenta inseamna ca trebuie sa iti schimbi tamponul sau absorbantul de peste cinci ori pe zi. Medicii spun ca abundenta creste odata cu inaintarea in varsta. Asadar, varsta este unul dintre factori. Insa un flux menstrual mare trebuie sa te alarmeze si sa te trimita de urgenta la medic. El va stabili cauza corecta. Tratamentul horomonal ar putea fi cauza declansarii menstruatiei abundente.
De asememena, exista si boli ale uterului care pot duce la astfel de manifestari. Este vorba despre fibromul uterin, cancerul uterin, cancerul de col uterin, cancerul ovarian pot fi cauza acestor sangerari anormale, desi sunt in timpul menstruatiei.
Si steriletul poate avea ca efect secundar menstruatii abundente. De asemenea, trebuie sa stii ca si medicamentele precum anticoagulantele si antinflamatoarele nesteroidiene precum banala aspirina pot avea acest efect.

Daca sangerarea este slaba cantitativ

O femeie pierde in jur de 60 de mililitri de sange la fiecare menstruatie. Cand cantitatea este mai mica, deja sunt alte semne de intrebare pe care trebuie sa ti le pui.
Anticonceptionalele ar putea fi, pe de o parte, cauza acestei sangerari slabe. Daca nu ai nevoie de mai mult de un tampon zilnic, atunci trebuie gasita cauza hormonala, pentru ca dereglarile la acest nivel pot determina aceasta menstruatie redusa cantitativ. Mai poate fi si semn al unei malformatii a himenului, care opreste o parte din cantitatea de sange.
Ar mai trebui sa te intrebi daca mananci suficient alimente nutritive precum proteine, fructe proaspete si legume, dar si carbohidrati sau daca esti stresata la locul actual de munca. Acesti factori afecteaza ciclul in mod direct.

Daca sangerezi intre menstre

Ai observat mici sangerari care nu au nicio legatura cu perioada menstruatiei? Daca iei anticonceptionale, atunci nu trebuie sa iti faci prea mari probleme pentru ca e unul dintre efectele secundare ale pilulelor. In schimb, daca nu iei pastile anticonceptionale, atunci ar trebui sa iei degraba legatura cu un medic cinecolog, intrucat sangerarile acestea ar putea indica prezenta unor polipi pe col sau pe uter, care sunt o crestere exagerata a tesutului normal din cauza cantitatii mari de estrogen. Ar putea fi si semnul unor fibroame uterine, dar pot fi lefate si de cancer.

Daca ai crampe puternice

Multe femei se plang de dureri cumplite in primele zile ale menstruatiei, ajungand chiar sa lipseasca de la serviciu intrucat nu pot decat sa stea chircite in pat.
Crampele severe ar putea indica prezenta unui fibrom uterin sau a endometriozei, care afecteaza 70% dintre femei si care in mod normal trebuie tratata chirurgical.
Daca oricare dintre aceste posibile cauze a fost exclusa, atunci nu trebuie sa astepti pana cand durerile devin insuportabile, ci trebuie sa previi crampele cu ajutorul medicamentelor prescrise de medic.



Recomandari