Cele mai comune probleme dentare si cum sa le eviti
history_edu PSK Solution calendar_month 07 Iul 2023, 13:43
Afecțiunile orale reprezintă probleme extrem de comune, care pot avea un impact semnificativ asupra desfășurării activităților zilnice și care, în lipsa unui tratament, au un impact negativ potențial sever asupra sănătății generale. Neglijarea afecțiunilor dentare comune, precum cariile dentare sau gingivita, poate duce, printre altele, la infecții și abcese dentare și gingivale, pierderea definitivă a dinților sau chiar la creșterea riscului de boli cardiometabolice. Controalele stomatologice efectuate cu regularitate, cu condiția menținerii în paralel a unei bune igiene orale, constituie metoda principală de prevenire a afecțiunilor orale și implicit de menținere a unei stări optime de sănătate orală.
Cariile dentare
Cariile se formează atunci când bacteriile din gură produc acizi care atacă smalțul și dentina, ceea ce conduce la formarea în cavitatea dintelui a unei leziuni. Dacă nu sunt tratate prompt, cariile pot progresa și pot afecta nervul dentar, ceea ce poate duce la dureri intense și la necesitatea unui tratament de endodontie sau chiar a extracției dintelui. Formarea cariilor dentare poate fi prevenită prin menținerea unei igiene orale adecvate și prin vizite regulate la medicul stomatolog, pentru examinarea sănătății orale și pentru curățarea profesională a dinților.
Gingivita
Gingivita se referă la inflamația gingiilor, fiind prima etapă a bolii parodontale. Afecțiunea se manifestă prin modificarea culorii gingiilor, umflarea acestora și sângerare gingivală la periajul dentar. Gingivita este cauzată de acumularea de placă bacteriană pe dinți și de igiena orală deficitară. Dacă nu este tratată, gingivita poate progresa către parodontită, o afecțiune mai gravă, care poate duce la deteriorarea osului de suport al dinților și într-un final la pierderea dinților.
Fisura dentară
Dintele poate să se fisureze în urma traumatismelor sau a unei carii netratate. O fisură dentară poate provoca durere sau sensibilitate la consumul de alimente sau băuturi calde/reci și poate necesita tratamentul cu o obturație sau chiar cu o coroană dentară. În cazurile ușoare, în care fisura dentară nu afectează pulpa dentară și nu provoacă dureri, o opțiune de tratament estetică pentru a remedia aspectul și funcționalitatea dintelui poate fi utilizarea unor fatete dentare. Pentru a reduce riscul de fisuri dentare, este important, ca pe lângă menținerea unei bune igiene orale, să se evite mestecarea alimentelor dure și a obiceiurilor potențial dăunătoare, precum desfacerea obiectelor cu dinții.
Malocluzia
Malocluzia se referă la incompatibilitatea dintre dantura superioară și cea inferioară, ceea ce poate duce la o aliniere inadecvată a dinților și a maxilarelor. Malocluzia poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv de ereditate, creșterea anormală a maxilarelor sau a dinților, diferite obiceiuri din copilărie, traume sau pierderea prematură a dinților de lapte. Pentru a corecta malocluzia și a restabili o ocluzie adecvată, este necesar tratamentul ortodontic cu aparat dentar. Datorită forței controlate pe care o aplică asupra dinților și a maxilarelor, aparatul dentar poate corecta malocluzia, prin deplasarea danturii în poziția corectă.