Circuli cu mijloace de transport in comun? Iata la ce boli te expui

In tarile occidentale se incurajaza tot mai mult utilizarea mijloacelor de transport in comun. Ideea este de a reduce poluarea provocata de masini. In Romania, autobuzele si tramvaiele sunt folosite intens, nu neaparat din aceleasi rationamente. Ceea ce putini stiu este ca aceste mijloace sunt adevarate bombe cu microbi.
Aglomeratia si spatiul inchis reprezinta mediul propice pentru raspandirea a numeroase boli. Practic, virusurile se transmit pe calea aerului de la omul bolnav la omul sanatos chiar si de la o distanta de doi metri, intrucat aerul circula si odata cu el si particulele de praf sau saliva contaminate.
Principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsiva, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe si aparatul respirator.
Iata care sunt simptomele celor mai contagioase boli transmise pe calea aerului ce pot fi contractate in mijloacele de transport in comun:
Rubeola: febra, tuse, secretie nazala, durere in gat, durere de cap, indispozitie, pete roz pe piele.
Varicela: febra, oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, gat inflamat, vezicule cu lichid aparute pe piele care provoaca mancarimi.
Rujeola: febra, tuse, pete mici albe pe mucoasa obrajilor, eruptie pe piele de culoarea rosie.
Scarlatina: febra, frisoane, puls crescut, dificultati la inghitire, cresterea in volum a ganglionilor, inflamatia faringelui si a amigdalelor, eruptii pe piele.
Gripa: febra, transpiratie, oboseala, tuse seaca, stranut, dureri musculare, epuizare fizica.
Oreion: dificultati la inghitire, afectarea glandelor salivare.
Tuberculoza: transpiratii, oboseala, tuse iritativa apoi productive, febra slaba pe durata mare.
Meningita: durere la nivelul cefei, durere de cap, varsaturi, sensibilitate la lumina.
Pentru a fi prevenite aceste boli se recomanda, in special, evitarea zonelor aglomerate. "Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglomeratiilor, respectarea recomandarilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unica folosinta, evitarea contactului cu bolnavii si evitarea spatiilor inchise. Totodata, trebuie aerisite in mod repetat incaperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat sa ia locul celui incarcat cu microbi", este de parere Dr. Teofil Rosu, medic specialist boli interne, citat de csid.ro.
Recomandari
Newsletter Ele.ro





before love
- person
"orice va fii de acum inainte...viata va fii tot simpla si mishto:)"