Durerile de genunchi: ce le cauzeaza si cum le tratezi

Durerile de genunchi: ce le cauzeaza si cum le tratezi
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
12 Sep 2022, 13:49
       
Durerile localizate la nivelul genunchiului, declanșate în general de degradarea cartilajului, facilitată de înaintarea în vârstă sau de acțiunile repetitive care pun presiune asupra genunchiului, reprezintă o problemă întâlnită frecvent în rândul persoanelor vârstnice și a sportivilor. Deoarece durerea de genunchi poate fi debilitantă (poate provoca o dizabilitate), se impune obținerea unui diagnostic și începerea tratamentului cât mai devreme posibil. Astfel, pentru diagnosticul afecțiunilor de genunchi, cât și pentru instaurarea tratamentului, este necesară vizita la o clinica ortopedie Bucuresti.

De ce apar durerile de genunchi?

Durerile de genunchi reprezintă un simptom cu multiple potențiale cauze, atât de natură traumatică, cât și infecțioasă sau inflamatorie. Cel mai frecvent, durerile de genunchi sunt cauzate de artrită, o condiție clinică ce se caracterizează prin inflamație cronică și care, pe lângă dureri, poate determina o serie de alte simptome, inclusiv o limitare a funcției articulației genunchiului (pacientul nu mai poate mișca bine genunchiul).

Există, de asemenea, o asociere importantă între durerile de genunchi și practicarea anumitor sporturi, precum volei, baschet, tenis de câmp sau fotbal, care presupun utilizarea genunchilor la intensitate maximă sau schimbări bruște ale direcției de alergare. În cazul sportivilor, inclusiv a celor care practică sporturi în mod amator, pentru prevenția, diagnosticul sau tratamentul afecțiunilor de genunchi, este necesară vizita la o clinică de medicina sportiva Bucuresti.

Când este recomandat controlul medical?

Prevenția constituie primul mecanism prin care putem să ne menținem sănătoși fizic și psihic, fiind întotdeauna de preferat în locul tratamentului. Din acest motiv, vizita la medic nu este recomandată doar după apariția simptomelor unei probleme de genunchi, ci și înainte de practicarea anumitor sporturi la intensitate ridicată, în cazul creșterii bruște în greutate sau odată cu înaintarea în vârstă. În timpul vizitei la medic, pot fi obținute informații despre cum pot fi prevenite accidentele sau cum poate fi redus stresul asupra genunchiului.

Cum pot fi tratate durerile de genunchi?

În prezent, multe dintre afecțiunile care determină dureri de genunchi, precum leziunile, luxațiile, rupturile de ligament, sinovita cronică sau artroza genunchiului, pot fi tratate prin artroscopie genunchi, o procedură chirurgicală minim-invazivă folosită inclusiv pentru evaluarea leziunilor din genunchi și pentru stabilirea unui diagnostic precis.

În funcție de ce cauzează durerile de genunchi, tratamentul poate presupune și alte terapii, mai puțin invazive, dar ale căror rate de succes nu sunt întotdeauna aceleași. În cazul durerilor de intensitate ușoară, care nu sunt cauzate de infecții sau accidente, tratamentul poate presupune doar administrarea de medicamente analgezice. Alte tratamente includ:

- terapie fizică (presupune efectuarea unor exerciții fizice, de regulă împreună cu un medic specialist ortoped sau fiziokinetoterapeut, pentru întărirea musculaturii genunchiului);

- infecții cu corticosteroizi (realizate în articulația genunchiului, pot ajuta la reducerea simptomelor unei crize de artrită).

Recomandari