Ora de vara 2025: modificarea ceasului creste riscul de infarct. Poate aparea in primele 3 zile

Ora de vara 2025: modificarea ceasului creste riscul de infarct. Poate aparea in primele 3 zile
  calendar_month        
Romania va trece la ora de vara 2025 in noaptea de sambata, 29 martie, spre duminica, 30 martie. Ceasurile vor fi date inainte cu o ora, astfel incat ora 3:00 devine ora 4:00, iar ultima zi de duminica din martie va avea doar 23 de ore – fiind cea mai scurta zi din an.

Desi pare o schimbare minora, trecerea la ora de vara poate avea efecte serioase asupra organismului. Medicii avertizeaza ca modificarile de ritm biologic pot provoca disconfort fizic si mental, mai ales in randul persoanelor vulnerabile.

Cum ne afecteaza schimbarea orei

Tudor Ciuhodaru, medic si deputat, sustine ca aceasta modificare are efecte mai serioase decat se crede, iar adaptarea la noul ritm nu este usoara pentru toata lumea.

„Ora de vara. Ce riscam si cum trecem mai usor peste schimbarea orei de vara (cinci metode simple): A. Ce riscam: Majoritatea oamenilor se adapteaza in circa 15 zile, dar nu fara efecte secundare. Adaptarea depinde de fiecare individ in parte, in functie de caracteristicile fizice si psihice. Efectele nu se resimt imediat duminica, ci incepand de luni.

Multi pacienti ajung la urgente in aceasta perioada cu simptome variate, unele chiar grave. Printre riscurile cele mai importante se numara:

a) Cresterea riscului de infarct cu 5-10% in primele trei zile, in special in randul tinerilor activi profesional;

b) Cresterea riscului de suicid in urmatoarele doua saptamani, mai ales la persoane depresive sau cu vulnerabilitati emotionale.

Schimbarea orei afecteaza inclusiv sistemul cardiovascular si echilibrul psihic: tulburari de somn, insomnii, somnolenta, dureri de cap, anxietate, irascibilitate si chiar ideatie suicidara.

„Atentie! Sub aceste simptome se pot ascunde si alte afectiuni, de aceea este recomandat un consult medical corespunzator pentru un diagnostic corect.” B. Cum trecem mai usor peste schimbarea orei:

Planificati-va activitatile in mod echilibrat.
Evitati suprasolicitarea nervoasa si stresul emotional.
Petreceti mai mult timp in aer liber.
Faceti miscare – chiar si o simpla plimbare ajuta.
Adoptati o alimentatie bogata in fructe si legume.

Curiozitati despre ora de vara

– 4,6 milioane de cetateni europeni au participat la o consultare publica pe tema renuntarii la ora de vara – cel mai mare numar din istoria UE.
– In Europa, din 1996, ceasurile se dau inainte in ultima duminica din martie si inapoi in ultima duminica din octombrie.
– Unele tari au renuntat deja la schimbarea orei, invocand efectele negative asupra populatiei si lipsa beneficiilor reale.
– In Romania a fost respinsa o initiativa legislativa care propunea eliminarea schimbarii sezoniere a orei.
– Ora de vara a fost propusa pentru prima data in 1895 de entomologul George Vernon Hudson.
– In prezent, peste 110 tari din lume folosesc acest sistem. Islanda este singura tara europeana care nu aplica ora de vara.

Recomandari