Riscurile amanarii unui tratament ortodontic si ce solutii exista

Riscurile amanarii unui tratament ortodontic si ce solutii exista
  calendar_month     photo_cameraFreepik    
Probabil mulți dintre noi cunosc proverbul “Este mai bine să previi decât să vindeci”, iar acesta se aplică aproape tuturor situațiilor din viața de zi cu zi. Prevenirea, atunci când este posibilă, este cea mai bună atitudine pe care o poți adopta în viața cotidiană pentru a rămâne sănătos și, în același timp, pentru a continua să faci ce trebuie și ce te pasionează. Această atitudine este valabilă și în ceea ce privește îngrijirea orală.

Consecințele amânării sau omiterii unor tratamente stomatologice sunt multiple, de la uzura prematură a dinților și retracția gingivală la tulburările articulației temporomandibulare și boala parodontală. Unul dintre motivele pentru efectuarea unui tratament ortodontic rămâne aspectul zâmbetului. Încrederea și stima de sine se reflectă și printr-un zâmbet frumos. Însă cel mai important aspect al unui tratament ortodontic este acela de a asigura o bună sănătate dentară pe termen lung. Iată mai jos care sunt motivele pentru care nu ar trebui să amâni un tratament ortodontic și ce soluții există.

Cauzele nealinierii dinților

Această problemă dentară poate avea mai multe cauze, printre care se numără:

- Folosirea prelungită a suzetei, care duce la strâmbarea dinților de lapte, fenomen ce poate influența modul în care se vor dezvolta cei permanenți
- Pierderea precoce a dinților de lapte, din cauza unor carii sau traumatisme bucale
- Ereditatea și genetica
- Malocluzia
- Alimentația proastă, care duce la carii și o dezvoltare incorectă a dinților
- Lipsa îngrijirii dentare

Soluții variate în funcție de problema dentară

În prezent, există mai multe soluții mai mult sau mai puțin invazive pentru a obține dinți perfect aliniați și un zâmbet strălucitor. Primul pas este o vizită la medicul ortodont, care va evalua starea de sănătate a dinților și îți va propune un plan de tratament. Printre diferitele opțiuni pe care le au pacienții pentru o dantură corect aliniată se numără:

- Tratamentul ortodontic cu Invisalign: acest aparat dentar, un sistem de gutiere transparente, nu este doar eficient, ci și estetic.
- Aparatul dentar lingual: aceasta este o tehnică ortodontică invizibilă, pentru că dispozitivul medical se montează pe interiorul dinților.
- Aparatul dentar clasic: este un dispozitiv medical fix aplicat pe suprafața frontală a dinților, deci eficient, dar vizibil.
- Implanturile și coroanele dentare: metoda se aplică în cazul dinților foarte deteriorați ori lipsă.
- Fațetele dentare: aceasta este o procedură estetică, pentru corectarea vizuală a formei dinților.



Care sunt consecințele amânării unui tratament ortodontic

Deși multe persoane apelează la tratamentele ortodontice doar pentru a avea un zâmbet frumos, consecințele amânării unei astfel de proceduri sunt mult mai importante.

Dinții nealiniați corespunzător afectează dezvoltarea feței

Foarte puține persoane se nasc cu dinții aliniați perfect. În multe cazuri, nu este niciodată prea târziu să faci un tratament ortodontic, la orice vârstă. Totuși, atunci când este posibil, este recomandat ca tratamentul ortodontic să fie efectuat din copilărie, respectiv după apariția dinților definitivi. Motivul este acela că dinții incorect poziționați pot influența modul în care se dezvoltă fața. Proporțiile faciale se pot modifica, iar, cu timpul, problemele legate de alinierea dinților se pot agrava. Mușcătura defectuoasă poate să fie o consecință gravă a faptului ca dinții nu sunt aliniați.

Dinții nealiniați pot cauza afecțiuni dentare

O persoană cu dinții aliniați va avea mai puține riscuri de a dezvolta carii. Este mult mai dificil să periezi corect dinții care nu sunt aliniați sau în cazul unei malocluzii. Resturile alimentare și bacteriile se pot acumula provocând, în timp, apariția cariilor sau a bolilor gingiilor. Iar, în cazul în care este necesar un tratament de fluorizare, există riscul ca acesta să nu fie eficient, pentru că unele zone sunt mai greu de atins. Nu în ultimul rând, dinții nealiniați duc la uzură excesivă, care poate provoca la rândul ei crăparea danturii, tensiune în maxilar, tulburări ale articulației temporo-mandibulare și dureri de cap cronice.

Dinții nealiniați pot afecta funcțiile orale

Un alt element de luat în considerare sunt tulburările de vorbire și/ sau de masticație. Deoarece digestia alimentelor începe în gură, capacitatea de mestecat compromisă perturbă și procesele digestive. Vorbirea este și ea strâns legată de poziția dinților și a limbii, iar, în absența unui tratament ortodontic, problemele de acest tip pot să devină permanente.

În concluzie, în lipsa unui tratament ortodontic, anumite probleme provocate de nealinierea dinților se pot agrava și vor fi mai complicat și mai costisitor de gestionat în timp. Prevenirea este, cu siguranță, cea mai potrivită soluție pe termen lung.



Recomandari