Sedentarismul, bate-l vina! Cum ii poti combate efectele?
Deși trăim în ceea ce specialiștii afirmă că se numește ”secolul vitezei”, paradoxul vieții noastre ne dă mari bătăi de cap - în ciuda capacității noastre de a ne deplasa cu ușurință și de a accesa orice colț al lumii din confortul casei, parcă mai mult ca niciodată cădem ”pradă” stilului de viață sedentar.
Suntem încătușați de un birou mai bine de 10 ore din zi, ne simțim captivi în rutine cu minim de mișcare fizică și ne place să ne petrecem timpul pe canapea, în compania fast-food și a popcornului până ațipim.
Sedentarismul a transformat viețile a milioane de oameni într-o stare de inactivitate perpetuă, în care corpul nu face altceva decât să stea, în timp ce mintea este bombardată de stimuli externi. Iar când vorbim despre efecte, acestea nu se resimt doar la nivel fizic (câteva kilograme în plus sau o stare marcată de oboseală), ci și mental și chiar social.
Acest fenomen devine cu atât mai îngrijorător cu cât afectează toate categoriile de vârstă - tineri care își petrec timpul în fața ecranelor, adulți prinși în rutina zilnică de muncă sau vârstnici, care nu mai găsesc motivația de a se mișca. Încet, dar sigur, sedentarismul nu face altceva decât să ne slăbească organismul, să ne estompeze vitalitatea și să scadă capacitatea de a trăi o viață sănătoasă.
Sănătatea mentală, cea mai afectată
Deși cele mai multe efecte ale sedentarismului sunt ușor de văzut la nivel fizic, psihicul este cel care are cel mai mult de suferit! Cercetările (și nu puține) au arătat că există o legătură strânsă între sedentarism și riscul de depresie și anxietate. Fără mișcare, nivelul endorfine din creier scade, motiv pentru care apare o stare generală de tristețe și anxietate.
Pe lângă efectele chimice, lipsa activității fizice creează și o imagine negativă despre corp care, la rândul ei, contribuie la scăderea stimei de sine și la apariția tulburărilor de alimentație. De asemenea, prea mult timp petrecut în fața ecranului, fără interacțiuni sociale reale, ne va izola, accentuând sentimentul de singurătate și simptomele depresiei.
Ce putem face pentru a combate efectele sedentarismului?
Vestea bună este că efectele pot fi combătute și chiar inversate prin adoptarea unor mici schimbări în stilul de viață:
Introdu activitatea fizică în rutina zilnică
Nu înseamnă neapărat să mergi la sală în fiecare zi, deși acest lucru poate fi de mare ajutor. Este suficient să faci mișcare în mod regulat, chiar dacă este vorba de plimbări scurte, urcatul scărilor sau câteva exerciții de relaxare musculară efectuate acasă. Important este să te ridici de pe scaun și să îți pui corpul în mișcare.
De exemplu, poți încerca să stai în picioare în timp ce vorbești la telefon, să faci câteva exerciții de întindere în timpul pauzelor de la muncă sau să te deplasezi mai mult prin casă. Dacă ai un job care presupune să stai mult timp la birou, încearcă să faci pauze regulate pentru a te ridica și a te mișca.
Stabilește-ți obiective realiste
Dacă îți propui să faci mișcare o perioadă scurtă de timp este foarte posibil să te simți copleșit și să renunți. De aceea, mai bine încearcă să îți setezi obiective pe termen lung - 30 de minute de exerciții zilnice sau să mergi pe jos la serviciu. Cu cât aceste obiective sunt realizabile, cu atât o să le poți menține pe termen lung.
N-ar strica să porți șosete compresive
Statul prelungit pe scaun, fie la birou, fie acasă, va avea impact negativ semnificativ și asupra circulației sângelui. Vestea bună este că poți combate sau atenua simptomele purtând șosete compresive de pe ortosan.ro când îți petreci multe ore în poziție de șezut.
Principiul de funcționare al acestor șosete este foarte simplu: aplică o presiune ușoară asupra picioarelor, mai mare la nivelul gleznelor și care scade treptat pe măsură ce urcă pe picior. Această presiune ajută la stimularea circulației sângelui, împiedicând acumularea acestuia în extremități și prevenind umflarea picioarelor și apariția senzației de greutate sau oboseală.
Pentru persoanele sedentare, beneficiile purtării șosetelor compresive contribuie la prevenirea trombozei venoase profundă (TVP), o afecțiune care apare atunci când un cheag de sânge se formează într-o venă profundă, de obicei la nivelul picioarelor.
Totodată, acestea pot preveni apariția varicelor, o problemă atât estetică, cât și de sănătate, care afectează multe persoane, în special pe cele care stau mult timp în picioare sau pe scaun. Varicele sunt vene dilatate care apar atunci când sângele nu circulă corespunzător și se acumulează în venele superficiale ale picioarelor. Deși pot fi influențate de factori genetici, purtarea șosetelor compresive previne agravarea acestei afecțiuni.
Adoptă o alimentație sănătoasă
Atunci când petrecem mult timp într-o poziție sedentară, suntem mai predispuși să mâncăm alimente nesănătoase, bogate în calorii și să neglijăm alimentația echilibrată. N-ar strica să adopți o dietă bogată în fructe, legume, proteine și fibre, care va contribui și la evitarea acumulării de kilograme în plus.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Un alt horoscop zilnic 2009
- person
"iata un horoscop zilnic pentru 2009 interesant despre toate zodiile!"