Sindromul post-COVID-19: complicatiile care pot sa apara la pacientii vindecati

Sindromul post-COVID-19: complicatiile care pot sa apara la pacientii vindecati
  calendar_month   update 31 Iul 2020, ora: 16:19     web tuasaude.com  
Sindromul post-COVID-19 este o posibilă complicație a noului coronavirus, care poate sa apara la unii dintre pacienții care sunt considerați vindecați de infecție.

Acest tip de sindrom a fost observat în alte infecții virale din trecut, cum ar fi gripa spaniolă sau infecția cu SARS și cauzează în principal o oboseală excesivă care poate dura câteva luni.

Potrivit analizelor facute de catre specialisti, exista pacienți vindecați de COVID-19 care prezinta simptome precum oboseală excesivă, dureri musculare și dificultăți de somn, chiar și după ce au eliminat coronavirusul din organism. Desi nu se cunosc prea multe informatii despre
sindromul post-COVID-19, mai multe investigații sunt în desfășurare pentru a înțelege care sunt efectele noului coronavirus în timp, chiar și după ce persoana este considerată vindecată.

Principalele simptome post-COVID-19

Unele dintre simptomele care sunt legate de sindromul post COVID-19 includ:

- Oboseală excesivă;
- Dureri musculare;
- Anxietate;
- Simptome depresive;
- Dificultate de a dormi.

Aceste simptome par să apară sau să rămână chiar și după ce persoana este considerată vindecată de infecție, când testele COVID-19 sunt negative, ceea ce indică faptul că sistemul imunitar a fost capabil să lupte cu virusul.

De ce apare sindromul post-COVID-19

Deoarece acest sindrom este încă în studiu, nu se cunoaște cauza exactă a apariției sale. Cu toate acestea, de vreme ce simptomele apar după ce persoana este considerată vindecată, sindromul poate fi cauzat de o modificare lăsată de virus în organism. Sindromul post COVID-19 este probabil rezultatul „furtunii” substanțelor inflamatorii care apar în timpul infecției. Aceste substanțe, cunoscute sub numele de citokine, se pot acumula în sistemul nervos central și provoacă toate simptomele caracteristice.

Cum se trateaza?

În momentul de față, nu există niciun tip de tratament indicat pentru sindromul post-COVID-19, și în conformitate cu tratamentul efectuat în sindroamele care au apărut după alte infecții virale din trecut, cum ar fi SARS, este posibil ca simptomele sa fie ameliorate cu ajutorul unor ședințe de masaj limfatic, pentru a ajuta organismul să elimine excesul de substanțe inflamatorii. În plus, poate fi necesară urmărirea de către o echipă multidisciplinară pentru a trata anxietatea, simptomele depresive sau pentru a ajuta la îmbunătățirea calității somnului.

Recomandari