Sunt bune sau nu sunt bune legumele si fructele congelate?
Cu până la 90% apă, legumele sunt un aliment hidratant, sățios și foarte hrănitor, mai ales vara. Dar, congelate, legumele - precum și fructele - pot fi savurate și extrasezon.
Gătitul este uneori o corvoadă. Ai nevoie de timp, de planificare, de cumpărături, de alegerea meniului, de a diversifica și mai vrei să mănânci și sănătos. Este o provocare de multe ori, dar tendințele pieței ne ajută din ce în ce mai mult. Având în vedere că suntem încă în toamnă, zilele continuă să fie calde și trebuie să ne hidratăm mai mult, ceea ce înseamnă nu doar să bem mai multă apă, ci și să mâncăm mai multe alimente hidratante, astăzi ne uităm la legumele congelate, o soluție foarte simplă, ușoară, sustenabilă, care ne va ajuta în viața de zi cu zi nu doar să nu pierdem timp, ci și să ne completăm dieta.
Într-un raport al OMS, se arată că aproape 60% dintre români sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea este a patra cauză de deces după tensiunea arterială crescută, dieta proastă și consumul de tutun. În Europa, aproximativ 1,2 milioane de persoane mor anual din această cauză. Cunoaștem teoria pe dinafară, știm care este mâncarea sănătoasă, dar există impedimente care ne împiedică să ajungem la acea dietă bună. În topul „scuzelor” iese mereu în evidență lipsa de timp. Stresul este al doilea punct, așa că vom recurge adesea la primul lucru pe care îl găsim atunci când ne este foame.
Când avem dubii cu privire la ce să mai gătim, ceva care să ne ofere minerale, vitamine, să nu îngrașe, ar trebui să luăm în considerare proprietățile și caracteristicile legumelor congelate, precum și rolul pe care îl au. Ani de zile au fost rățușca cea urâtă a alimentației. Acum sunt o lebădă și reprezintă cheia dietei noastre, spun specialiștii. În plus, fructele congelate sunt o sursă excelentă pentru smoothie-uri și sucuri, chiar și în extrasezon, când ne putem bucura de vitamine și minerale la fel ca vara.
Mituri despre legume și fructe congelate
- Legumele și fructele congelate nu sunt atât de sănătoase. Aceasta este o minciună. Ele sunt recoltate la apogeul maturității, iar în mai puțin de 24 de ore sunt pregătite, spălate și toate proprietățile lor sunt păstrate. De fapt, o legumă care a stat în frigider timp de 7 zile poate avea proprietăți mai proaste decât cele congelate.
- Acestea conțin aditivi. Nicidecum, toate sunt lipsite de aditivi și sunt congelate prin metoda tradițională la rece.
- Gătitul legumelor congelate necesită timp. Nicidecum, sunt o resursă ușoară și practică, sunt mereu disponibile și cele mai mici pot fi gătite instantaneu.
- Se risipește o cantitate mare. Dimpotrivă, ele sosesc curățate, tăiate, iei doar cât ai nevoie și păstrezi restul.
- Nu sunt la fel de bune ca cele proaspete. Poate că tehnica este cea care trebuie să fie îmbunătățită. Gătitul la aburi, de exemplu, în 5 minute. Să le sotezi cu ulei de măsline, cu sos de soia, totul este foarte rapid. Dar trebuie să știi cum să le folosești.
- Aceleași rezultate le obținem congelându-le acasă pe cele proaspete. Mare greșeală. Legumele se congelează super rapid, evitând astfel toate pierderile de nutrienți. Acasă, congelarea este foarte lentă, plus că acele "cristale de zăpadă" pot face ca țesuturile alimentelor să se descompună, alterând structura finală.
- Legumele și fructele congelate nu sunt proaspete. Un mit total. Legumele și fructele sunt culese, duse la fabrică și congelate în mai puțin de 24 de ore. Vin direct de pe câmp sau din livadă pe masa ta. Mai bine conservate.
- Se adaugă coloranți. Oamenii spun asta din cauza culorii intense pe care o au. Nu, este din cauza blanșării și a congelării, care păstrează totul perfect în cea mai bună stare, atunci când vine vorba de legume congelate.
- Nu este sustenabil din punct de vedere ecologic. Nu. Se recoltează în perioada de vârf a legumelor și a fructelor, deșeurile se duc la animalele din zonă, culturile sunt foarte aproape de fabrică, așa că favorizează economia locală, plus că nu există aditivi. Nu există deșeuri în casă, deschizi punga, iei doar atât cât îți trebuie și gătești.