10 alimente care-ti salveaza inima

10 alimente care-ti salveaza inima
  calendar_month        
Unele alimente au efecte benefice asupra inimii. Unele scad nivelul de colesterol, altele reduc riscul de hipertensiune sau impiedica astuparea arterelor, fiind la fel de eficace ca si medicamentele.

Morcovii

Potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Harvard, consumul zilnic a cel putin unei farfurii cu legume de culoare galben inchis sau portocaliu, de exemplu cu morcovi, duce la scaderea cu 27% a riscurilor de diabet.

Migdalele

La adultii care consuma 30 g migdale pe zi se observa o scadere cu 13-20% a colesterolului rau (LDL), potrivit unui studiu canadian. De asemenea, migdalele contin vitamina E, un antioxidant ce protejeaza de ateroscleroza.

Uleiul de masline

Uleiul de masline este bogat in grasimi mononesaturate, benefice pentru artere. In plus, acest ulei mai contine si polifenoli, substante care impiedica colesterolul sa se lipeasca de peretii arterelor.

Ierburile aromatice

Ierburile aromatice sunt bogate in antioxidanti , protejand celulele de imbatranire si de afectiuni cardiovasculare. Ele reprezinta in primul rand o alternativa extraordinara la sare.

Iaurturile naturale

Studiile americane spun ca persoanele care consuma mult calciu si potasiu au o tensiune sanatoasa.

Portocalele

Portocalele contin o fibra numita pectina care, pe langa faptul ca este satioasa, permite si tinerea sub control a colesterolului.

Ciresele

Ciresele sunt bogate in antocianine, antioxidanti ce neutralizeaza enzimele care se afla la originea placilor de ateroscleroza din artere.

Usturoiul

Acest bulb cu gust pronuntat duce la scaderea colesterolului rau (LDL) si protejeaza contra agregarii placilor de ateroscleroza. Pentru a beneficia de efectele sale, oamenii de stiinta recomanda consumul a mai multi catei de usturoi pe zi.

Somonul

Acest peste este una din cele mai bune surse de omega-3 - lipide cu actiune benefica asupra nivelului de proteina C-reactiva (CRP), specifica inflamatiei. Ori, potrivit specialistilor, tocmai aceasta inflamatie s-ar afla la originea unor probleme cardiace, fiind chiar mai pacatoasa decat colesterolul!

Fasolea neagra

Putine legume sunt atat de bogate in magneziu precum boabele de fasole neagra! Un adult care nu consuma destul din acest mineral are riscuri de doua ori mai mari sa aiba un nivel crescut de CRP, adica o inflamatie sinonima cu problemele cardiovasculare.



Autor: Nuage

Recomandari