Argila: tratament magic! (I)
history_edu redactia ele.ro calendar_month 18 Mar 2010, 16:43
Tratament natural si pretios pentru sanatate, argila este esential cunoscuta pentru virtutile sale dermatologice, antirid sau hidratante. Insa argila este foarte eficace si contra ranilor, ea grabeste vindecarea arsurilor si a altor plagi comune. Descopera secretele acestei roci magice!
Argila: anti piele uscata
Bogata in minerale, argila calmeaza si hidrateaza pielea. Ea este utila in special femeilor la menopauza, care au o piele mai uscata. Fa de 2 ori pe saptamana vara sau de 3 ori iarna tratamentul urmator:
Dilueaza argila alba in apa putin mineralizata (citeste eticheta) pana cand formeaza o pasta ferma. Daca pielea este foarte uscata, adauga 2-3 picaturi de ulei vegetal din germeni de grau. Aplica un strat destul de gros (1 cm) pe pielea curata si demachiata, timp de 10 minute. E inutil sa astepti uscarea mastii. Argila este activa doar cand e umeda! Clateste cu apa.
Argila trateaza durerile de stomac
Argila are proprietati naturale antiacide. Ea protejeaza mucoasa gastro-intestinala si favorizeaza cicatrizarea, fiind astfel utila contra arsurilor stomacale.
Amesteca o lingurita cu argila verde intr-un pahar cu apa, lasa amestecul sa se odihneasca timp de 4 ore, apoi bea preparatul (dupa ce l-ai amestecat in prealabil) cand te doare stomacul.
Argila: pretios antirid
Curatarea pielii cu argila stimuleaza microcirculatia si activeaza sinteza de colagen, de acid hialuronic si elastina, substante ce sustin tesuturile cutanate, incetinindu-se astfel aparitia ridurilor. In plus, argila potenteaza efectele cremelor antirid daca ele sunt aplicate imediat dupa tratamentul cu argila.
De doua ori pe saptamana, realizeaza o masca diluand pudra de argila (verde daca ai pielea grasa, rosie pentru tenul normal si alba pentru cel uscat) in apa minerala, pana se face o pasta ferma. Adauga 2-3 picaturi de ulei din migdale dulci sau germeni de grau. Aplica masca 10 minute (fara s-o lasi sa se usuce, e inutil) si clateste cu apa calduta.
Argila pentru tratarea arsurilor
Argila face parte din tratamentele traditionale care si-au dovedit eficienta in cazul arsurilor cutanate superficiale. Ea trateaza si asigura o cicatrizare perfecta. Curata arsura cu ser fiziologic, apoi acopera cu cataplasma rece. Scoate-o de indata ce simti ca locul s-a reincalzit. In prima zi reinnoieste cataplasma o data la 2 ore, apoi o data la 4 ore in a doua si in a treia zi, la 6 ore in zilele patru si cinci, iar apoi dimineata si seara pana la cicatrizarea completa.
Pune argila verde intr-un recipient din lemn si acopera cu apa. Nu misca si lasa amestecul sa se odihneasca 2-3 ore, apoi amesteca. Pasta trebuie sa fie fina si groasa. Inglobeaza argila in tifon pentru a realiza cataplasma.
Mai multe remedii in partea a II-a si partea a III-a a articolului!
Alte articole despre