Argila: tratament magic! (III)

history_edu redactia ele.ro calendar_month 24 Mar 2010, 16:43
Tratament natural si pretios pentru sanatate, argila este esential cunoscuta pentru virtutile sale dermatologice, antirid sau hidratante. Insa argila este foarte eficace si contra ranilor, ea grabeste vindecarea arsurilor si a altor plagi comune. Descopera secretele acestei roci magice!
Argila ajuta la reducerea edemului
Printre numeroasele sale proprietati binefacatoare, argila are si puterea de a reduce edemele. Ea absoarbe lichidele limfatice acumulate, care sunt responsabile de aparitia edemelor. In plus, ea participa la reducerea durerii si inflamatiei.
Pune argila verde pudra intr-un recipient din lemn si adauga apa, amestecand pana cand obtii o pasta cremoasa si omogena. Las-o sa se odihneasca minim 4 ore, apoi amesteca din nou si aplica pe zona afectata. Acopera cu o compresa umeda si lipeste un bandaj. Lasa sa actioneze minimum 1 ora (umezeste daca e necesar, argila nu trebuie sa se usuce). Indeparteaza argila cu apa calduta. Aplica de doua sau trei ori pe zi pana cand observi reducerea inflamatiei.
Argila trateaza reumatismele
Argila calmeaza durerile locale in momentul aplicarii ei. Foloseste tratamentul cu argila de 2-3 ori pe zi, apoi din ce in ce mai rar pana cand durerea se estompeaza. Aplica pasta de argila verde (amestec de pudra de argila si apa, ce au fost lasate minimum 4 ore la odihnit, de consistenta cremoasa si omogena) intr-un strat gros (1-2 cm) pe zona dureroasa si acopera cu o compresa umeda. Foloseste un pansament pentru a tine compresa la locul ei si lasa sa actioneze minimum 1 ora (umezind daca argila este uscata). Indeparteaza argila cu apa calaie.
Argila anti par gras
Argila este un ajutor pretios pentru a scapa de problema parului gras. Datorita calitatilor sale absorbante, ea e ca un burete pentru sebumul din par. Dilueaza argila verde in apa in care s-a dizolvat sare de mare, pana la obtinerea unei paste groase. Aplica pe parul umed, imprastie bine cu mainile si lasa sa actioneze 10 minute. Clateste cu apa din abundenta. Tratamentul se poate aplica o data sau de doua ori pe saptamana.
Foloseste argila cu buna stiinta!
Argila este un remediu natural cu multiple binefaceri, dupa cum am vazut pana acum. Insa pentru a beneficia pe deplin de efectele ei, trebuie sa respecti cateva reguli de utilizare si conservare.
Atunci cand folosesti argila in cataplasma, e obligatoriu s-o arunci dupa utilizare.
Nu folosi argila pe o perioada mai mare de 20 zile fara aviz medical.
Curata bine tifoanele si pansamentele utilizate pentru aplicarea cataplasmelor.
Argila nu se manipuleaza cu metal sau plastic, ci doar cu lemn sau portelan.
Cataplasma cu argila se poate conserva o saptamana la frigider, acoperita cu o farfurie.
Contraindicatiile argilei
Chiar daca argila este un tratament natural, ea nu este lipsita de riscuri. Astfel, argila este contraindicata in uz intern in caz de ocluzie intestinala, constipatie cronica, hernie, tratament cu parafina (contra constipatiei) sau cu ulei de ricin. In caz de indoiala, cere sfatul medicului.
Argila alba, rosie sau verde?
Verde, alba, rosie, galbena, roz: iata cate varietati de argila pe piata! De fapt, toate provin din descompunerea rocilor (granit, bazalt etc.) si sunt constituite in principal din silicati de aluminiu hidratati. Diferenta (care le influenteaza culorile) sta in compozitia minerala.
Argila verde, de exemplu, este bogata in siliciu, calciu, magneziu, aluminiu si potasiu. Aceasta este varietatea cea mai folosita in terapeutica. Cu toate acestea, nici celelalte tipuri nu trebuie uitate, mai ales in dermatologie, unde fiecare are rolul sau.
Argila alba este adaptata in special pielii uscate, argila rosie este dedicata pielii normale, iar argila roz este utila in special pielii sensibile.
Citeste si despre alte utilizari ale argilei, in partea I si partea a II-a a articolului!
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Pentru ce...traim?
- person
"daca vrei ca oameni sa'si aduca aminte de tine mult timp dupa moartea ta..fa cat mai multe datorii."