Beneficiile consumului de ceai verde

history_edu ele.ro calendar_month 28 Mar 2012, 15:06
Ceaiul verde este o alternativa sanatoasa la sucurile carbogazoase, reusind sa combine beneficiile apei pure cu placerea gustului.
In ziua de azi cercetarile stiintifice atesta proprietatile deosebite ale ceaiului verde, fara conservanti, fara coloranti, cu antioxidanti. Ceaiului verde ii sunt recunoscute calitatile antioxidante si s-a descoperit ca polifenolii ce ii contine sunt antioxidanti de 20 de ori mai puternici decat vitamina E.
Uleiurile esentiale confera ceaiului verde gustul si aroma specifica si ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange.
Cofeina din ceaiul verde actioneaza ca stimulent usor si, spre deosebire de cofeina din cafea, care isi face efectul imediat, se elibereaza mai incet in organism, dar tocmai acest efect mai lent constituie un avantaj intrucat starea de bine, de revitalizare pe care o induce in organism se va prelungi cu mult fata de cea data de cafea.
De asemenea, acest tip de cofeina ajuta la activarea metabolismului si a sistemului digestiv si contribuie la purificarea organismului de toxine. Tot astfel, stimuleaza circulatia si previne afectiunile cardio-vasculare. in cazul cancerului la plamani, colon, al sistemului digestiv, al pielii, la san sau de prostata, antioxidantii din ceaiul verde par a reduce dimensiunile si ocurenta unor astfel de tumori sau previn dezvoltarea lor. Cercetarile au aratat ca polifenolii din ceaiul verde contribuie la reducerea absorbtiei grasimii in sange si prin urmare, la scaderea colesterolului, conducand astfel la reducerea greutatii corporale.


Potrivit unui studiu prezentat la intalnirea anuala a Asociatiei Dietetice Americane (ADA) din octombrie 2005, ceaiul verde contine mai multi antioxidanti flavonoizi, in special catehina, decat orice alt aliment sau bautura. Acest tip de antioxidanti joaca un rol important mai ales in mentinerea sanatatii inimii.
In cadrul prezentarii "Beneficiile flavonoizilor pentru sanatate", doctorul Douglas Balentine a demonstrat ca antioxidantii flavonoizi din ceaiul verde sau negru au numeroase beneficii asupra sanatatii inimii.

Ceaiul verde cald, consumat fara adaos de lapte sau zahar, este extrem de benefic pentru sanatate pentru ca nu contine grasimi, reprezentand o sursa foarte buna de antioxidanti flavonoizi. Studii recente arata ca persoanele care consuma mai mult ceai verde fara lapte sau fara orice fel de indulcitor, ca parte a unui stil de viata sanatos, vor fi mai putin predispuse la infarct sau la alte boli cardiovasculare.
Prin continutul de L-teanina, ceaiul verde ajuta la imbunatatirea tonusului psihic, creand o stare generala de bine care se va reflecta in indeplinirea cu succes a provocarilor cotidiene.
Prepararea unui ceai perfect
Ingrediente esentiale
Cald sau rece, ceaiul verde este bautura ideala. Pentru a savura o cana perfecta de ceai verde, aveti nevoie de doua ingrediente 100% naturale: apa si frunze de ceai verde. In acest sens, este important sa respectati urmatorii pasi: folositi apa rece de la cele mai pure surse, care sa contina suficient oxigen. Fierbeti apa moderat la microunde sau la ibric in asa fel incat sa nu indepartati oxigenul si mai ales, nu refierbeti apa pentru a doua cana de ceai. Magia incepe imediat dupa ce ati turnat apa calda pe frunzele sau plicul de ceai verde. Pentru a permite eliberarea completa a antioxidantilor flavonoizi, lasati ceaiul verde la infuzat aproximativ trei minute.
In mod traditional, ceaiul verde este consumat fara adaos de zahar sau lapte, pentru a-i savura gustul bogat.
Pastrare
Datorita faptului ca ceaiul verde este un produs 100% agricol, pliculetele de ceai verde ar trebui stocate in cutii etanse pentru a nu fi afectate de lumina, caldura sau umezeala. De asemenea, ceaiul verde absoarbe foarte repede mirosurile, de aceea este indicat sa nu fie pastrat in frigider sau in apropierea altor tipuri de alimente.
Alte articole despre