Ceaiul creste riscul aparitiei pietrelor la rinichi

history_edu redactia ele.ro calendar_month 26 Iul 2010, 09:00
Daca ati descoperit ca suferiti de pietre la rinichi in aceasta vara, s-ar putea sa fie din cauza consumului de ice-tea.
Ceaiurile reci care se consuma foarte des in timpul verii au un nivel crescut de oxalat - un factor cheie in producerea pietrelor la rinichi. Chiar daca si ceaiul fierbinte contine oxalati, nu este consumat in cantitati atat de mari precum opusul sau, ice-tea, sau mai pe romaneste, ceaiul rece.
Pietrele la rinichi, o afectiune a tractului urinar, afecteaza circa 10% din populatia Statelor Unite. Barbatii sunt de patru ori mai vulnerabili sa dezvolte aceste cristale dureroase decat femeile, iar riscul creste si mai mult la persoanele trecute de 40 de ani, la femeile intrate de curand la menopauza si la cele care au ovarele scoase.
Cristalele se formeaza din minerale si sare si deseori pot sa fie eleminate fara niciun fel de durere prin urina. In alte cazuri insa, pietrele pot creste prea mult si raman blocate in uretra, in micile canale care fac legatura dintre rinichi si vezica.
O cauza comuna a formarii acestor pietre este deshidratarea, iar combinatia dintre lipsa fluidelor si consumul excesiv de ceaiuri reci pot creste riscul aparitiei cristalelor.
"Pentru multi oameni, ceaiul rece este probabil unul dintre cele mai daunatoare bauturi pentru consum", declara dr John Milner, profesor asistent al Departamentului de Urologie din Chicago. "Pentru cei preduspusi la aceasta boala, cu siguranta ceaiul rece dauneaza foarte mult".
Americanii consuma mai mult de 2 miliarde de galoane de ceai in fiecare an, potrivit Asociatiei Ceaiului din Statele Unite. Si acest succes vine in special din convingerea ca ceaiul este mai sanatos decat berea si bauturile acidulate.
Dar cea mai buna cale de hidratare ramane clasica apa plata sau limonada naturala (nu cele artificiale sau la cutie). Lamaile au un nivel crescut de citrate, care ajuta la incetinirea procesului de formare a pietrelor la rinichi.
"Oamenilor li se spune ca pe timpul verii sa consume cat mai multe lichide", spunea Milner. "Multi dintre ei aleg sa consume ice-tea, gandind ca este o alternativa mai gustoasa. Totusi, in cazul pietrelor la rinichi, oamenii isi fac mai mult rau".
Milner ii sfatuieste pe cei predispusi la pietre sa evite consumul mancarurilor bogate in oxalati, printre care se numara spanacul, ciocolata, alune sau nucile si sa consume mancaruri si bauturi bogate in calciu, care sa reduca nivelul oxalatilor absorbiti de organism.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





poate
- person
"zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"