Cum preparati plantele medicinale
Fitoterapia e tratatamentul bolnavilor cu ajutorul produselor farmaceutice obtinute din plante. Prezentam modalitatile prin care plantele pot fi transformate in produse farmaceutice:
Maceratul e solutia extractiva cea mai simpla, obtinuta din plante la temperatura mediului ambiant. Plantele se mentin in contact cu o anumita cantitate de apa potabila, timp de 1-12 ore. Se filtreaza prin tifon si se administreaza in aceeasi zi.
Infuzia se prepara, de obicei, din flori. Plantele se amesteca cu 3 parti de apa, lasandu-se in repaus pentru 5 minute. Se trec, apoi, intr-un vas emailat cu apa fierbinte. Vasul se mentine 5 minute cu capac la fierbere. Se lasa in repaus 15-30 minute.
Decoctul e o solutie extractiva obtinuta la cald si mentinuta la fierbere cu o cantitate de apa, timp de 30 minute. Partile folosite ale plantelor sunt radacini, scoarte, fructe si seminte. Solutiile se prepara pentru maximum 24 de ore.
Tinctura e o solutie ce se obtine la temperatura camerei. Practic are loc macerarea materiei prime in alcool etilic diluat, 40-70 grade, timp de 7 zile, apoi se filtreaza. Se va administra sub forma de picaturi in apa.
Siropul e o solutie ce se obtine din infuzii, decocturi, sucuri de plante la care se adauga minimum 60% zahar.
Vinul medicinal este obtinut din plante macerate in vin. Se utilizeaza pentru stimularea poftei de mancare, cu jumatate de ora inainte de masa. Nu se administreaza copiilor, celor cu gastrite hiperacide si afectiuni hepatice.
Inhalatia se obtine din plante bogate in uleiuri volatile care se pun intr-un vas smaltuit in care se adauga apa clocotita.
Compresele sunt destinate uzului extern. Se obtin din diferite solutii extractive apoase sau hidroalcoolice cu care se imbiba un tifon. Efectul e revulsiv, emolient sau antiinflamator.
Baile fitoterapice sunt forme de utilizare a plantelor medicinale in uz extern. Plantele se introduc intr-un saculet din tifon dublu. Saculetul se fierbe 10-30 minute la foc mic, in 3-5 l de apa, dupa care se va adauga in cada de baie.
Oteturile aromatice se prepara prin macerarea plantelor in otet de vin, in cantitate de 50-100 grame plante la un litru de otet. Se macereaza pentru 7-8 zile. Se utilizeaza sub forma de frictiuni.
Uleiurile medicinale se obtin prin macerarea plantelor in ulei comestibil timp de 4-6 saptamani. Sunt utile pentru rani greu vindecabile si arsuri.
Alte articole despre