Fructoza

Fructoza
  calendar_month        
Generalitati

Fructoza este o monozaharida prezenta din abundenta in fructe, in anumite legume si in miere. Aceasta are o putere de indulcire superioara zaharozei (zaharul utilizat curent in alimentatie). Fructoza este asimilata mai lent decat glucoza in organismul uman, dar pune aceleasi probleme ca aceasta din urma in cazul diabetului si al obezitatii. Ea intra in compozitia zaharozei si a sorbitolului.

Fructoza poate provoca disconfort abdominal

Fructoza poate cauza un discomfort abdominal la anumite persoane si mai ales in cazul copiilor, problema insotita de balonari si/sau de diaree; rolul sau in aceste tulburari nu este clar elucidat.

76775.jpgStudiile asupra cantitatii de gaze produse, realizate prin masurarea hidrogenului expirat de o persoana, demonstreaza ca cu cat este mai mare raportul intre cantitatea de fructoza/glucoza ingerata (cum este cazul anumitor fructe sau sucuri de fructe), cu atat disconfortul abdominal va fi mai pronuntat si cantitatea de hidrogen expirat va fi mai mare. Invers, daca raportul fructoza/glucoza ingerata este aproximativ unitar, atunci hidrogenul expirat tinde spre valoarea sa normala si semnele abdominale dispar.

Fructoza continuta in sucul de mere

Au fost efectuate numeroase studii asupra copiilor, care s-au desfasurat prin ingerarea de catre acestia a sucurilor de fructe, in special a sucului de mere ce contine mai multa fructoza decat glucoza si a sucurilor de pere sau de struguri ce contin fructoza si glucoza in cantitati echivalente.
Se pare ca sucul de mere provoaca mai multe colici abdominale decat celelalte sucuri si acest lucru este valabil in special pentru bebelusi; aceste probleme se pot datora raportului ridicat de fructoza/glucoza si prezentei sorbitolului ce duce la aparitia gazelor intestinale, fapt care explica balonarile si disconfortul abdominal aparute in urma ingerarii sucului de mere.

Intoleranta la fructoza

Intoleranta la fructoza este o boala ereditara datorata deficitului unei enzime: fructoza-1-fosfat aldolaza.

Aceasta maladie metabolica este caracterizata prin varsaturi, anorexie, apatie, retard in inaltime si ponderal, hepatomegalie (un ficat marit). O cantitate mare de fructoza ingerata de catre aceste persoane poate duce la insuficienta hepato-celulara, sindrom hemoragic si icter.

Analiza sangelui dupa ingerare arata hipoglicemie, hipoproteinemie, marirea timpului de coagulare, cresterea numarului de transaminaze hepatice si a bilirubinei, toate acestea ducand la o alterare majora a functiei hepatice. Insuficienta hepatica este asociata cu alterarea functiei renale ce se face simtita prin semnalele sale biologice proprii, cum ar fi prezenta glucozei si a fructozei in urina.

In general, un copil care sufera de un deficit in fructoza-1-fosfat aldolaza nu se manifesta in timpul hranirii la san sau cu lapte matern. Insa, odata cu diversificarea alimentara, cu introducerea in alimentatia acestuia a fructelor, legumelor, mierii sau a zaharului, ce contin fructoza, copilul va prezenta simptomele intolerantei alimentare.

Acesta va manifesta adesea o aversiune pentru alimentele ce contin fructoza, iar daca parintii insista sa manance tot, atunci diagnosticul poate fi intarziat. Gena enzimei deficiente este cunoscuta si poate fi deci investigata pentru a pune diagnosticul acestei boli.Tratamentul consta in eliminarea totala a fructozei, a sorbitolului si a zaharozei din alimentatie si pe toata durata vietii. Din acel moment semnele de insuficienta hepatica si renala dispar in cateva zile.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Inca putin
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right