Neurofeedback: O terapie promitatoare pentru autism
history_edu ele.ro calendar_month 12 Oct 2023, 19:32
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cercetările recente indică faptul că, în medie, 1 din 100 de copii suferă de tulburare de spectru autist (TSA).
Copiii cu tulburare de spectru autist au dificultăți de funcționare în interacțiunile sociale, în comunicarea verbală, non-verbală și în comportament. Ei pot părea insensibili din cauza incapacității de a simți empatie, de a interpreta emoțiile celorlalți sau de a înțelege intențiile unei alte persoane. Unii dintre acești copii pot avea, de asemenea, o sensibilitate extremă la sunete, mirosuri și senzații tactile. Copiii cu TSA pot prezenta, de asemenea, comportamente dezechilibrate sau obsesii.
Succesul terapiei neurofeedback în cazul copiilor din spectrul autist a fost bine cercetat și documentat de către specialiști. S-a demonstrat că îmbunătățește concentrarea și atenția, somnul, comportamentele sociale și funcționarea academică, precum și că scade nivelul de anxietate. În România, terapia neurofeedback a fost adusă de către Aida Ivan, trainer internațional neurofeedback și psihoterapeut cu peste 20 de ani de experiență. Acest tip de terapie este disponibilă în cadrul clinicilor Living Psychology din București, însă Aida Ivan se dedică și formării terapeuților în acest sens, prin intermediul cursurilor pe care le susține.
Ce presupune această terapie? Printr-o tehnică neinvazivă și nedureroasă, se creează o hartă a creierului, care identifică locurile în care există probleme în procesarea informațiilor. Sesiunile de neurofeedback ulterioare, care sunt create pentru a se potrivi nevoilor specifice, îl ajută pe copil să facă schimbări funcționale de lungă durată, fără efecte secundare negative.
Ce simptome ale autismului se pot trata prin neutofeedback?
S-au făcut numeroase cercetări privind tratamentul TSA prin neurofeedback. Conform specialiștilor clinicii Aida Ivan – Living Psychology, rezultatele arată îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește nivelul de atenție, de impulsivitate, capacitatea de a citi, de a rezolva ecuații de aritmetică, precum și o creștere de aproximativ 9 puncte a IQ-ului.
Iată care sunt câteva dintre simptomele pe care le poate ameliora terapia neurofeedback în cazul copiilor cu tulburare de spectru autist.
Izbucniri emoționale
Adesea, un copil cu autism percepe stimulii senzoriali ca fiind copleșitori și incomozi. Pentru a compensa, copilul va repeta mișcări fizice sau sunete, uneori ore în șir. Terapia neurofeedback face creierul să funcționeze mai calm și mai eficient, reducând această percepție a copilului.
De asemenea, prin neurofeedback se îmbunătățește controlul emoțional în creier, ceea ce ajută la instalarea unei stări de calm. Izbucnirile emoționale sunt cauzate adesea de sentimentele copleșitoare, deoarece creierul nu știe cum să facă față informațiilor care îi sunt furnizate. Atunci când creierul funcționează mai calm, copilul nu mai are tendința să acționeze emoțional.
Probleme de vorbire
Totodată, sesiunile de neurofeedback pot îmbunătăți abilitatea copilului de a se antrena într-o conversație, de a procesa ceea ce i se spune și apoi de a răspunde în mod corespunzător.
Anxietatea, hiperactivitatea și impulsivitatea
Multe simptome ale TSA își au rădăcinile în anxietate. Dacă creierul este inundat de anxietate, procesarea informațiilor este copleșitoare și poate provoca reacții emoționale. Odată ce creierul învață să se calmeze, anxietatea poate fi redusă sau eliminată.
Neurofeedbackul învață creierul să funcționeze mai calm și să facă față anxietății, reducând astfel simptomele de hiperactivitate. De asemenea, impulsivitatea poate fi redusă semnificativ sau eliminată complet, pe măsură ce creierul învață să facă față anxietății într-un mod sănătos.
Problemele de integrare socială
Atunci când creierul funcționează cu un nivel redus de anxietate și procesează corect informațiile transmise din jur, interacțiunea socială devine mai ușoară. Părinții copiilor cu TSA care au urmat un tratament prin neurofeedback au raportat o îmbunătățire semnificativă a interacțiunii sociale.
Câte ședințe de neurofeedback trebuie să facă un copil cu TSA?
Numărul de sesiuni de neurofeedback variază foarte mult și depinde de nevoile specifice ale copilului. Unii pot prezenta o îmbunătățire semnificativă după 15 ședințe, în timp ce alții pot avea nevoie de 30 sau mai multe.
Neurofeedbackul nu este un concept nou, fiind dezvoltat cu zeci de ani în urmă și perfecționat de-a lungul timpului, în decenii de cercetare. Iar rezultatele indică faptul că este un tratament durabil, cu rezultate pozitive și benefice pentru copiii cu autism. Dacă dorești să programezi o evaluare pentru copilul tău, te sfătuim să contactezi Aida Ivan – Living Psychology, unde vei găsi soluții care pot ajuta în ceea ce privește reechilibrarea creierului și îmbunătățirea performanței.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Ce este un prieten
- person
"in fiecare om exista o comoara, tu ai atata curaj sa o descoperi?"