Plante contra diabetului

history_edu ele.ro calendar_month 11 Iul 2008, 11:00
Chiar daca diabeticul nu poate renunta la tratamentul sau medicamentos, exista unele plante medicinale, fructe sau legume care permit diminuarea dozelor de hipoglicemiante orale sau de insulina. Zoom asupra solutiilor fitoterapeutice care merg!
O planta care regleaza nivelul glucozei

Schinduful (Trigonella foenum-graecum) este o mica planta de 20-50 cm, care creste in regiunile mediteraneene, in India si China. Aceasta stimuleaza sistemul neuromuscular si organismul in general, dar regleaza in mod special nivelul glucozei in sange.
Actiunea ei se pare ca se datoreaza cumarinelor si acizilor nicotinici, care actioneaza asupra produceii de insulina (hormonul secretat de pancreas si care regleaza nivelul zaharului sangvin).
Atentie: desi este recunoscut pentru eficacitatea sa, Schinduful trebuie sa fie prescris de un fitoterapeut. Orice automedicatie este interzisa. De altfel, el este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Variante hipoglicemiante
Exista mai multe plante cu actiune moderata hipoglicemianta (scad nivelul zaharului in sange) care sunt utilizate in fitoterapie. Usturoiul, ceapa, maslinele, eucaliptul au aceasta proprietate in general. Ginsengul are si proprietatea de a regla picurile hiperglicemiante, marind toleranta la glucoza.
Atentie: desi sunt recunoscute pentru eficacitatea lor, aceste varietati trebuie sa fie prescrise de un fitoterapeut. Orice automedicatie este interzia.

Solutii usoare
Unele plante au o actiune usor hipoglicemianta. Ele sunt: Psylium (Plantago ovata), Opuntia ficus indica - o specie de cactus indian, sau chiar drojdia de bere care actioneaza asupra metobolismului glucidelor. Si ele trebuie prescrise de un fitoterapeut.
Fructe si legume anti-diabetice!
Anumite legume, chiar frecvent utilizate in alimentatia noastra cotidiana, au o usoara actiune hipoglicemianta. Acesta este cazul morcovilor si al fasolei.
Insa multe vegetale dispun de un continut de glucide foarte scazut (mai mic de 5%). Astfel, sparanghelul, vinetele, telina, castravetele, dovleceii, loboda, spanacul, ridichile, napii pot fi consumati dupa bunul plac de diabetici deoarece au foarte putin zahar.
Alte articole despre




















