Retete naturiste cu ulei de masline

Retete naturiste cu ulei de masline
  calendar_month        
Pentru locuitorii tarilor mediteraneene, uleiul de masline este alimentul sanatatii prin excelenta. El este apreciat atat pentru gustul deosebit, cat mai ales pentru proprietatile sale curative.

Uleiul de masline este un ulei cu calitati nutritionale recunoscute, datorate in mare parte continutului sau de grasimi mono-nesaturate. Aceste grasimi au un impact moderat asupra colesterolului, protejand in acelasi timp sistemul cardiovascular.

In plus de aceste grasimi sanatoase, uleiul de masline contine si alte elemente benefice: polifenolii. Acesti compusi antioxidanti lupta contra radicalilor liberi ce agreseaza celulele, modifica ADN-ul si oxideaza colesterolul.

Iata cateva retete pentru un tratament naturist pe baza de ulei de masline Monini, recomandate de Prof. Dr. Ioan Nedelcu, pentru a asezona fara greseala!

Parodontoza

Prin masarea periodica a gingiilor cu ulei de masline Monini s-a observat ca este diminuat foarte mult pericolul parodontozei. Chiar si atunci cand s-a instalat parodontoza este indicata masarea gingiilor de doua-trei ori pe zi.

Ulcer duodenal cu nisa

Se bate un albus de ou prospat cu o lingurita de zahar pudra si o lingura de ulei de masline Monini pana se face crema. In fiecare dimineata se consuma acest amestec pe stomacul gol timp de 10 zile.

Gastrita

O lingurita de ulei de masline extravirgin luata inainte de fiecare masa protejeaza
stomacul impotriva ulcerului si gastritei.

Constipatie

Uleiul de masline este un laxativ bland, fara pericolul de a cauza colici. Astfel, daca se consuma o lingura sau doua de ulei de masline dimineata, in combinatie cu zeama de lamaie sau cafea, se poate preveni constipatia

Balonari si arsuri la stomac

250 ml ulei de masline presat la rece, 1kg miere de albine si 4 lamai netratate cu agent de suprafata trecute prin masina de tocat carne. Se amesteca totul si se tine in borcane la frigider. Se iau 3 linguri pe zi cu 30 minute inaintea meselor. Preparatul este delicios.

Cura cu salata de patrunjel. Se mananca zilnic, timp de doua saptamani, o legatura de patrunjel taiat marunt la care se adauga putin ulei de masline si putina lamaie. Este si un detoxifiant excelent al organismului.

Ulcer

Un pahar de suc de aloe (care poate fi strecurat in prealabil) se combina cu 3/4 pahar de miere, precum si cu o cantitate egala de ulei de masline. Acest preparat se pune intr-o sticla si se leaga bine gatul acesteia. Se fierbe la bain-marie (sticla se introduce intr-un vas cu apa care fierbe incet), timp de 3 ore. Se raceste si se pastreaza la loc racoros. Doza - o lingura dimineata, inainte de masa. Se agita sticla inainte de intrebuintare. Acest medicament remediu se pastreaza la frigider (dar sa nu inghete) timp de o saptamana.

Eliminarea pietrelor de la vezica biliara

200 grame de ulei de masline Monini, un galbenus de ou, zeama de la o lamaie, 40 ml. Coniac natural de buna calitate, 1 lingurita de zahar miere naturala. Se amesteca si se bea cu inghitituri rare. Stati apoi culcat pe partea dreapta, cu picioarele la piept. Urmariti-va scaunul si veti observa ca ati eliminat pietricele.

250 ml ulei de masline Monini se bate puternic cu zeama de la 3, 4 lamai pana ce uleiul devine laptos. Beti acest amestec doua zile la rand. Veti elimina pietrele cu siguranta

Se rasnesc seminte uscate de pepene rosu. Timp de 10 zile, dimineata pe nemancate se ia o lingurita din pulberea obtinuta impreuna cu o lingura de ulei de masline Monini presat la rece si se sta culcat pe partea dreapta 20 minute. Tratamentul dureaza 3 luni, cate 10 zile pe luna, atunci cand luna este in descrestere.



Prima zi: se ia masa de pranz, cina nu. Inainte de culcare se ia un amestec de 100 ml ulei masline cu 100 ml suc proaspat de lamaie si se sta pe
partea dreapta 20-30 minute. A doua zi: dimineata se face clisma. In timpul zilei se bea numai apa fiarta putin indulcita cu miere si cu un adaus de suc de lamaie. Seara se face din nou clisma. A treia zi: dimineata se face clisma. Ziua se consuma legume fierte si fructe. Dupa una din clisme vor aparea pietrele. Daca dupa ultima clisma nu vor aparea pietre, atunci procedura se repeta peste cinci zile. Procedura se mai repeta o data peste doua saptamani.

Probleme hepatice sau biliare pot lua 1-2 linguri de ulei dimineata inainte de masa sau 1-2 linguri de ulei inaintea fiecarei mese. Este recomandat ca dupa inghitirea uleiului sa se stea culcat o jumatate de ora pe partea dreapta.

Daca medicul constata ca pietrele sunt destul de mici pentru a putea fi eliminate fara sa se blocheze, se amesteca o jumatate de ceasca de ulei de masline cu o jumatate de ceasca cu suc de lamaie sau grapefruit si se bea seara inainte de culcare. Dimineata se bea ceva fierbinte si apoi e posibil ca pietrele sa fie eliminate.

Alteori se poate posti doua zile inainte, band suc de mere din doua in doua ore, iar in cea de a doua seara se bea amestecul de ulei si suc de lamai. Astfel se va curata vezica, se vor dizolva sau elimina pietrele mici.

Artroza

Se toarna ulei de masline Monini peste frunze tinere de nuc si se lasa timp de 3-4 ore, dupa care se aplica frunzele in 3-4 straturi pe locul bolnav

Masajul cu ulei de masline Monini si suc de lamaie: incalziti pe foc un amestec de ulei de masline si suc de lamaie, apoi masati-va cu el articulatiile dureroase. Aplicati un bandaj si lasati-l si peste noapte.

Lumbago

Frictie locala cu unguent preparat din 100 g maghiran uscat + 500 g untura topita + 1/4 litru ulei de masline Monini. Amestecul se incalzeste in bain-marie timp de 3 ore.

Se aplica local sticle cu apa calda, perna electrica sau ventuze.

Se fac bai calde pentru jumatatea inferioara a corpului cu: infuzie de coacaze (2 pumni), ace de pin (2 pumni) la 5 litri de apa timp de 10 minute.

Reumatism

Se fierb 10 minute: o ceapa mare taiata fin, 4 linguri de ulei de masline Monini, 150 ml apa si 40 g untura nesarata. Se bea foarte calda mai multe seri la rand. Dupa 2 ore, la culcare, se bea un decoct de crusin (o lingurita la cana, fiert 3 minute). Tratamentul se face o data pe an timp de 7 zile.

Se pun 8 linguri de piper negru macinat intr-un litru de rachiu tare si se lasa la macerat 5-7 zile. Se filtreaza si se maseaza cu aceasta solutie zonele dureroase de 2-3 ori/zi.

Algii reumatismale, nevrite, entorse

Se fac frectii cu ulei amestecat cu usturoi dat prin razatoare (o capatana de usturoi data prin razatoare pentru 200 g ulei de masline Monini si lasat la macerat 2- 3 zile).

Ciocuri pe coloana

Alifia de sanziene: 20 g planta uscata, bine maruntita se pun la macerat timp de 12 ore in 30 ml spirt sanitar, intr-un borcan inchis ermetic. Se adauga 200 ml ulei de masline Monini si se tine in "bain marie" timp de 3 ore, agitand vasul din cand in cand. Se lasa in repaus 3 zile, dupa care se filtreaza. Dupa filtrare, se pune intr-un vas pe foc si se adauga 50 g ceara de albine, amestecandu-se continuu pana se topeste. Dupa racire, se pastreaza la rece. Se fac frictionari de-a lungul coloanei vertebrale in fiecare seara.

Leziuni ale coloanei vertebrale

Pentru masarea zonelor dureroase se foloseste ulei de masline Monini presat la rece combinat cu pulbere de ardei iute.

Eczeme

Se face o pasta din frunze proaspete de busuioc si putin ulei de masline Monini
presat la rece. Se aplica pe zona afectata.

Zona Zoster

Se topesc intr-un vas 100 g ceara curata de albine, 50 ml ulei de masline, 25 g rasina de brad si 250 g unt, uleiul se adauga la final.

Compozitia se strecoara, apoi se amesteca cu o spatula de lemn pana la racire. Crema se pastreaza la rece in recipiente de sticla Se foloseste de 3 ori/zi punandu-se un strat subtire pe locurile afectate de boala. Intern se iau 20 picaturi de tinctura de propolis diluata, de 3 ori/zi inainte de masa.

Arsuri

Deosebit de eficient s-a dovedit uleiul de masline in uz extern. Pentru
calmarea arsurilor, uleiul de masline Monini se amesteca cu albus de ou si se aplica pe locul afectat.

52616.jpg

Cura de dezintoxicare de o zi

Aveti nevoie de:

2 pliculete de 30 de g fiecare de sare amara (sulfat de magneziu) din farmacie pe care le dizolvati in 750 ml apa. Obtineti o solutie laxativa pe care o impartiti in 3 cani de cate 250 ml fiecare.

200 ml ulei de masline presat la rece + zeama de la 3 lamai

In ziua respectiva luati masa de dimineata la ora 10.00 si pana la ora 14.00 nu mai mancati nimic. Ora 14.00 - Luati prima cana (250 ml) de laxativ. Ora 16.00 -
Luati a doua cana (250 ml) de laxativ. Ora 18.00 - Se inghite uleiul de masline (200 ml) cu zeama de la 3 lamai si apoi, obligatoriu se sta pe partea dreapta 1/2 ora. Ora 22.00 - Luati ultima cana (250 ml) de laxativ. Ora 23.00 - Se mananca o cana de gris fiert in lapte.

Pe parcursul curei se poate bea apa in afara de o ora inainte si o ora dupa ce luati uleiul. Veti avea multe scaune; e bine sa va controlati fecalele pentru a vedea ceea ce eliminati. Excesul de bilirubina precipita sub forma de bilute verzi gelatinoase (sunt imbibate cu ulei), colesterolul sub forma de bilute albe; iar nisipul si malul ies ca atare.

Atentie:

- Cei cu diabet, pe parcursul curei pot manca normal insa in cantitati foarte mici. O ora inainte si dupa ce luati uleiul de masline nu mancati nimic.

- Cei cu gastrita hiperacida si ulcer nu folosesc solutia laxativa, ci numai solutia uleioasa de la ora 18.00. In schimb, timp de doua zile, incepand cu ziua in care se face cura, vor face doua clisme pe zi: una dimineata si una seara cu doi litri de ceai de musetel.

Ten deshidratat

In cazul tenului obosit, uscat, uleiul se foloseste sub forma de comprese caldute pe pometi, pe frunte sau tample. Dupa cateva minute, compresele se inlatura si se clateste fata cu apa calduta. Sunt suficiente cateva asemenea proceduri pentru ca tenul sa isi recapete stralucirea. Uleiul inmoaie pielea, hidrateaza, regenereaza si ajuta la indepartarea impuritatilor.

Pentru ca frigul sau caldura, poluarea, stresul si oboseala isi lasa amprenta asupra tenului, se recomanda masarea tenului cu ulei de masline Monini zilnic, timp de doua-trei saptamani, pana cand pielea incepe sa isi recapete aspectul catifelat. Dupa aceea, uleiul poate fi folosit ca tratament de intretinere - o data la doua zile. Fiind un puternic hidratant, uleiul poate inlocui foarte bine crema de corp la persoanele cu piele uscata. In aceste cazuri, ungeti-va cu ulei in fiecare seara dupa baie.

Creme antirid

Tenul ridat, imbatranit se caracterizeaza printr-o scadere a hidratarii si prin nevoia de vitamine, la palpare, pielea fiind iritata si lipsita de elasticitate. Fiecare dintre noi isi poate pregati in casa o crema cu proprietati emoliente si hidratante din ulei de masline si diferite plante - flori de galbenele,tei, pelin, coada soricelului, patlagina sau musetel. Plantele se fierb la foc mic in ulei de masline Monini si ceara de albine. Amestecul se strecoara cand este fierbinte, iar dupa ce s-a racit, poate fi folosit ca o crema hidratanta, o data la doua zile.

Pentru tenul ridat si uscat este recomandata o masca dintr-un ou crud batut bine, o lingura cu miere si o lingura cu ulei de masline Monini. In acest amestec se poate adauga si putin suc de fructe sau legume - lamaie, pepene, morcovi, castraveti. Masca se aplica pe fata pentru 15-20 de minute, apoi se spala cu apa calduta. Se repeta de trei ori pe saptamana. Efect de intinerire a tenului si de netezire a ridurilor are si masca din ulei de masline amestecat cu tarate, care se aplica in acelasi mod.

Amestecati o lingura de ulei de masline cu un ou si aplicati pasta pe fata si gat. Lasati sa actioneze pana cand compozitia se usuca. Intre timp, dizolvati o lingura de bicarbonat de sodiu in putina apa fierbinte. Inmuiati o bucata de vata in aceasta solutie si indepartati cu ea compozitia de pe fata.

Masti

Pentru netezirea ridurilor si intarirea musculaturii fetei sunt recomandate mastile cu argila si ulei de masline. Aceste masti au efect de remineralizare, revigorare asupra tenului obosit. Vitaminele si mineralele continute de ulei si argila patrund prin pori, imbunatatind circulatia sangvina la nivelul fetei.

Pentru tonifierea tenului se amesteca o lingura cu ulei de masline Monini si suc de castravete. Se adauga argila pana se obtine o pasta care se aplica pe fata in strat subtire timp de 20-30 de minute, apoi se spala cu apa calduta. Daca tenul este foarte uscat, doza de ulei poate fi marita. Pentru hidratare, uleiul de masline se poate combina cu argila si galbenus de ou. Pentru ca mastile sa isi faca efectul, trebuie repetate o data la doua zile.

Masca naturala contra petelor maronii: Amestecati bine o lingura de malai cu un sfert de lingurita de pudra din coaja de portocala (se poate realiza din cojile uscate de la o portocala, macinate fin intr-o rasnita de cafea), o lingura de lapte batut si o lingurita de ulei de masline Monini. Aplicati pasta obtinuta pe fata si pe decolteu, lasand-o sa actioneze pana cand incepe sa se usuce. Masati usor pielea cu degetele, pana cand devine stralucitoare. Clatiti fata mai intai cu apa calda, apoi cu apa cat mai rece. Veti indeparta astfel petele maronii, iar pielea va deveni neteda si catifelata.

Masca pentru ten gras: Amestecati bine o lingurita de malai cu cateva picaturi de zeama de lamaie verde, jumatate de lingurita de lapte si jumatate de lingurita de ulei de masline. Aplicati pasta obtinuta pe piele, lasand-o sa actioneze o jumatate de ora. Clatiti din abundenta cu apa calduta.

Lotiune demachianta: Amestecati un sfert de lingurita de zeama de lamaie verde cu o lingura de lapte, una de suc de castravete si una de ulei de masline Monini. Aplicati pe fata si pe gat si clatiti cu apa calduta dupa 15 miinute. Aceasta llotiune curata si purifica porii..

Masca cu varza si drojdie: Intr-un blender, zdrobiti doua-trei frunze de varza. Dizolvati un sfert de lingurita de drojdie in zeama rezultata si adaugati o lingurita de miere si o lingurita de ulei de masline Monini. Omogenizati ingredientele si aplicati amestecul in strat gros, pe fata si pe gat. Lasati sa actioneze timp de 15 minute. Indepartati cu o bucata de vata inmuiata in apa calduta. Aceasta masca va contracara orice tendinta de aparitie a ridurilor si de uscare a pielii dand tenului un aspect matasos.

-Masca cu pulpa de portocala, branza de vaci si ulei de masline: Se amesteca pulpa de portocala cu putina branza de vaci si cu o lingurita de ulei de masline. Se lasa pe fata timp de 20-30 minute iar apoi se spala fata cu apa calduta.

Masca cu banana, zeama de lamaie si ulei de masline: Se striveste un sfert de banana pana se obtine un pireu la care se adauga jumatate lingurita zeama de lamaie, o lingurita ulei de masline si putina crema nutritiva. Se lasa pe fata 20-30 minute dupa care se spala cu apa calduta. Aceasta masca este benefica pentru orice tip de ten, avand actiune hidratanta si impiedicand uscarea si imbatranirea pielii. Ea poate fi folosita cat de des se doreste.

Contra acneei: 25 cl ulei de masline virgin (scrie pe sticla), plus 100 de picaturi de ulei aromat de lavanda (ulei esential, nu industrial) se amesteca bine si se aplica pe cosuri sub forma de comprese sau se frictioneaza usor. Primele efecte apar dupa cateva zile.

Maini si unghii

Pentru a va fortifica unghiile, inmuiati-le timp de 10 minute in ulei de masline caldut, o data pe saptamana. Ele vor deveni mai putin casante. Aceasta practica are meritul de a reduce cuticulele.

Daca aveti mainile uscate, rosii sau crapate, incalziti putin ulei de masline intr-un bol la cuptorul cu microunde (atentie, uleiul de masline nu trebuie sa fiarba!). Inmuiati-va mainile timp de 15 pana la 20 de minute, o data la doua zile si pielea se va calma.

Pentru a avea maini cu pielea fina, masati-le cu ulei de masline amestecat cu o lingurita de zahar. Aceasta reteta surprinzatoare este intr-adevar eficace.

Par

Uleiul de masline confera stralucire parului uscat si deteriorat. Pentru acest tip de par este indicata o masca hidratanta pregatita dintr-un galbenus de ou si o lingura cu ulei de masline. Parul se maseaza cu acest amestec cu 20 de minute inainte de baie. Uleiul de masline trebuie folosit insa in cantitati mai mici, pentru ca in exces poate provoca o usoara ingrasare a parului.

Contra caderii parului se fac frectii ale pielii capului cu ulei seara, timp de 10 zile. Capul trebuie invelit in timpul noptii.

Calcaie

Pielea din zona calcaielor este de cele mai multe ori groasa, uscata, aspra la
pipait sau crapata. Compresele sau cremele cu ulei de masline hidrateaza si inmoaie stratul cornos de pe calcai. Ar fi bine ca in crema cu ulei de masline sa fie adaugate si galbenele, care sunt cunoscute pentru proprietatile lor cicatrizante si emoliente.

Coate aspre

Pentru a va inmuia pielea coatelor, taiati in doua o lamaie, turnati ulei de masline pe cele doua jumatati si puneti-va coatele pe ele; tineti-le asa timp de 10 minute.

Frumusetea bustului

Daca apar riduri mici pe sani, aplicati o compresa cu ulei de masline si acoperiti-o cu o manusa de toaleta incalzita. Lasati sa actioneze timp de 5 pana la 10 minute si apoi clatiti.

Ciocuri pe coloana

Tinctura din: 70 g marul lupului, 10 g jojoba, 10 g tataneasa, 10 g cimbru. Peste aceste plante, intr-un borcan, se adauga 500 ml spirt sanitar. Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat 15 zile, agitandu-se din cand in cand. Se filtreaza si se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Cu aceasta tinctura se pun comprese pe zona afectata, tinandu-se de seara pana dimineata.

Recomandari