Scortisoara, un condiment anti-glicemic
history_edu ele.ro calendar_month 27 Feb 2008, 08:10
Scortisoara este o mirodenie folosita in mod traditional in anumite tari asiatice pentru tratamentul diabetului. Utilizarea ei in acest scop se confirma stiintific. Cand se vor prescrie suplimente nutritionale de scortisoara pentru persoanele ce sufera de diabet?
Tratamentul diabetului: scortisoara scade glicemia
Conform unor studii recente, s-ar parea ca scortisoara contribuie la scaderea glicemiei ridicate de dupa mese si este utilizata pentru aceasta proprietate a sa in anumite tari din Asia.
Diabetul este o boala care se caracterizeaza printr-o proportie ridicata de zahar in sange, fenomen numit glicemie. Acesta este datorat unei lipse de insulina sau unei actiuni eronate a insulinei. In aceasta boala, cel mai important factor si totodata cel mai periculos, este ridicarea glicemiei de dupa mese si mai ales dupa ingerarea unor alimente cu index glicemic ridicat.
In tratamentul diabetului este imperativ ca glicemia sa se mentina la o valoare normala. Aceasta deoarece o glicemie prea ridicata este insotita de complicatii vasculare. Din aceasta cauza diabetul este considerat responsabil de cresterea riscurilor de boli cardiovasculare, dar si de probleme ale vederii, ale picioarelor si de insuficienta renala.
Diabetul: scortisoara previne de asemenea si complicatiile sale
Pentru a reveni la scortisoara, daca aceasta permite scaderea glicemiei de dupa masa, ea exercita atunci si un efect preventiv fata de complicatiile produse de diabet. Aceste afirmatii sunt confirmate de studii efectuate pe persoane suferind de diabet. Subiectii au primit timp de trei luni un supliment de 350 mg extract de scortisoara sau un placebo si nu au avut voie ca in aceasta perioada sa-si schimbe tratamentul normal pentru diabet.
S-au inregistrat diferiti parametri (glicemie, proportia de insulina, lipide circulante...) la inceputul studiului, in cursul sau si la sfarsit. Cercetatorii au constatat ca tratamentul cu scortisoara a fost insotit de o scadere a ratei de zahar in sange mai mare decat cea pentru pacientii care au primit placebo. S-a constatat de asemenea o ameliorare a insulinorezistentei si o scadere a trigliceridelor.
Conform acestui studiu, scortisoara permite deci ameliorarea functiei glicemice si factorilor cardiovasculari. Se poate astfel prevedea ca, in viitor, persoanele suferind de diabet vor primi suplimente de scortisoara.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
poti
- person
"zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"