Si adultii trebuie sa bea lapte! 10 beneficii pe care nu le stiai (partea I)

Si adultii trebuie sa bea lapte! 10 beneficii pe care nu le stiai (partea I)
  calendar_month        
Laptele este primul aliment pe care il consumam odata veniti pe lume. El este singurul care poate revendica, indiferent de epoca sau de localizarea geografica, statutul de ALIMENT UNIVERSAL.

Toti copiii beau lapte si, in afara de lapte, doar apa mai este vitala cresterii si dezvoltarii bebelusului.

Dar ce se intampla atunci cand nu mai suntem copii? Din pacate, adultii uita sa mai bea lapte, iar Romania este printre ultimele tari din Europa la acest capitol.

De aceea, este bine sa stim ce beneficii avem, ca adulti, atunci cand consumam lactate:

1. Stiati ca putem slabi cu 30% mai repede daca includem in dieta lapte si produse lactate (iaurt, lapte batut, branza proaspata, urda)? Calciul din lapte se leaga de grasimile alimentare din intestin si le blocheaza absorbtia prin procesul de saponificare. Adica le transforma in sapun, care va fi eliminat din organism, in loc sa se depuna pe soldurile noastre!

2. Laptele este singurul produs de origine animala care nu creeaza acidoza, adica nu imbatraneste si nu imbolnaveste. Se stie ca produsele vegetale (legume, fructe, cereale) sunt alcalinizate, iar cele animale (carne, peste, oua) determina un mediu acid. Ei bine, laptele este exceptia, prezenta lui in organism este neutra.

3. "BINE CRESCUT" inseamna crescut cu lapte! Adolescentii care consuma lapte si produse lactate in cantitate crescuta (3-4 portii pe zi) au sanse sa creasca in inaltime cu 0,45% mai mult, independent de factorii genetici. Cu alte cuvinte, laptele face oamenii mai inalti, cu un plus de 0,5-1 cm pentru fiecare an "bogat" in lapte!

4. Laptele reduce hipertensiunea arteriala si scade cu 50% riscul de accidente vasculare cerebrale. Exista o asociere inversa semnificativa intre nivelul tensiunii arteriale si aportul de calciu, magneziu si potasiu din alimentatie. Aceste minerale se afla in proportii optime si toate la un loc doar in lapte. De aceea, laptele si produsele lactate degresate pot fi considerate alimente eficiente in preventia si tratamentul hipertensiunii arteriale la orice varsta, inclusiv la copii, adolescenti si gravide.

5. Pasta de dinti cea mai eficienta in lupta cu cariile este... branza si laptele. Mineralele (mai ales calciul si fosforul), proteinele si grasimea din lapte sunt factori de protectie extrem de eficienti impotriva cariilor. 52757.jpgLaptele neutralizeaza pH-ul acid din gura, impiedica aderarea bacteriilor la smaltul dintilor si favorizeaza remineralizarea smaltului, acolo unde acesta a fost deja afectat de carii sau tartru.

Citeste partea a doua a articolului aici !

Daca vrei sa afli mai multe despre Doza Zilnica de Lactate, intra in pagina DZL !

Autor: Dr. Mihaela Bilic

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Frantura 26
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right