Uleiul si terapia vindecatoare

Uleiul si terapia vindecatoare
  calendar_month        
Uleiul a reprezentata dintotdeauna "licoarea zeilor" si in vremurile stravechi ofrandele cu uleiuri aromate erau aduse mereu divinitatii in semn de supunere.

Chiar si in practicile medicale stravechi uleiul era folosit foarte des in procesele de vindecare, deoarece proprietatile sale curative erau cunoscute pretutindeni.

In cure interne sau externe, in cataplasme aplicate pe corp sau in miresmele degajate de lampile de aromoterapie, uleiul este omniprezent iar efectele sale benefile alcatuiesc o lista impresionanta.

Uleiul in curele interne
Uleiul, alaturi de vestita sare in bucate, reprezinta un ingredient nelipsit din dieta noastra zilnica. Ne putem lipsi de paine, inghitim in sec si renuntam si la dulciuri, insa uleiul ramane in alimentatie.

Cu moderatie, cu zgarcenie, uleiul este esential pentrtu procesele metabolice din organism. Ulei de masline extravirgin, ulei de soia sau cure cu ulei de peste, bogat in Omega 3.

Uleiuri aromate, ca cel de nuca sau de susan, uleiuri de canepa pentru toata familia. Uleiuri vegetale, fara colesterol sau uleiuri "solide" ca cel din nuca de cocos.

Acizii grasi mono si polisaturati aflati din abundenta in peste, alune si uleiuri vegetale pastreaza scazut nivelul LDL - colesterolul "rau" din sange. Pe langa acizii grasi esentiali, uleiurile constituie o importanta sursa de vitamina E, asa ca ele consumate in cantitate moderata sunt benefice pentru sanatate, insa nu si pentru silueta.

Uleiul in curele externe
Cea mai simpla metoda de folosire externa a uleiurilor este reprezentata de mirosirea lor. Fie ca le mirosim direct din flacon, fie ca picuram cateva picaturi pe un tampon de vata imbibat in putina apa, fie ca punem aceleasi picaturi intr-o lampa incalzita, procedurile se intalnesc sub acelasi acoperis: aromoterapia.

Aromoterapia se bazeaza pe principiul reglajului functional datorat inhalarii uleiurilor volatile. Centrii mirosului la om se gasesc in partea creierului direct raspunzatoare pentru sfera emotionala.

De aceea, orice miros simtit de om este asociat cu o stare emotionala. Este binecunoscut faptul ca adesea multe boli au ca factor declansator stresul cronic.

Aromoterapia poate fi folosita cu succes si in tratarea unor afectiuni de natura cardio-vasculara, digestiva sau endocrina, ca adjuvant pentru alte tipuri de tratament.

Aromoterapia nu numai ca echilibreaza sfera emotionala, insa si detensioneaza intregul organism, scade inhibitiile sistemului nervos central si regleaza functiile organelor.

In afara de aromoterapie, cura externa cu uleiuri exista si sub forma masajelor corporale, adevarate oaze de relaxare pentru organismul obosit, stresat si dezechilibrat.

Fie ca folosesti uleiul uscat la masaj, sau uleiul traditional, efectele sunt asemanatoare: relaxare, detensionare, revigorare.

Uleiurile pentru masaj uscat au o baza solida, formata de regula din unt de cacao, cunoscut pentru ca hidrateaza foarte bine pielea si deschide porii, astfel incat uleiurile esentiale din interiorul sau sunt absorbite in circuitul sangvin si au actiune terapeutica.

Uleiurile clasice hidrateaza si catifeleaza instant pielea, deschid porii si imbunatatesc circulatia sangvina, inlaturand cu succes blocajele energetice.

Recomandari