Varza si prunele - Secretul 'tineretii fara batranete'

Varza si prunele - Secretul 'tineretii fara batranete'
  calendar_month        
Cercetatorii romani au descoperit secretul tineretii fara batranete.

Antioxidantii naturali, cei care se gasesc in fructe si legume, au atras atentia tinerilor doctoranzi de la Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi.


Cristina Arion, un cercetator format in cadrul Universitatii iesene si-a bazat teza de doctorat pe cercetarea proprietatilor antioxidante ale unor legume si fructe.

Varza si prunele, izvor de sanatate

Se stie de mult timp ca o dieta bogata in fructe si legume reduce riscul bolilor cronice, iar varza rosie si prunele par a fi cele mai benefice dintre ele. Desi reprezinta unele dintre cele mai consumate produse horticole de catre romani, acestea nu au fost studiate pana acum din prisma activitatii antioxidante si a compusilor bioactivi.

Teza scoate la iveala potentialul anti-radicalic al diferitor soiuri de prune si varza. Anumiti factori patofiziologici precum procesele pro-oxidante si pro-inflamatorii conduc la aparitia diverselor boli precum cele neurodegenerative, a cancerului, a diabetului dar si in procesul de imbatranire. Astfel. imbunatatirea sistemului celular antioxidant prin dieta reprezinta o posibila solutie in lupta cu stresul oxidativ.

Varza rosie, un puternic antioxidant

Cercetatoarea Cristina Arion a analizat diferite soiuri de prune si varza pentru a stabili care dintre acestea au proprietati antioxidante mai puternice. Varza rosie a prezentat o activitate antioxidanta mai mare decat a soiurilor de varza alba. Tot varza rosie a prezentat si cel mai mare continut de compusi bioactivi.

Varza si prunele reprezinta produse horticole cu traditie pentru poporul roman. Cultura ambelor specii este cunoscuta inca din perioade foarte vechi si tot de atunci dateaza si informatiile despre rolul lor benefic asupra sanatatii umane. Prunele si varza sunt doua surse bogate de antioxidanti, de multe ori trecute cu vederea de catre cercetatori, dar si de catre medicii nutritionisti.

Lucrarea Cristinei Arion, `Studii privind potentialul antiradicalic al unor produse horticole`AAt ar putea fi un reper pentru studii ulterioare despre longevitate si sanatate.

Prunele, in topul fructelor antioxidante

Proprietatile antioxidante ale legumelor si fructelor au reprezentat subiect de studiu pentru cercetatori din toata lumea, nu numai pentru cercetatorii romani. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare pentru Nutritia Umana de la Universitatea Tufts din Boston au publicat un top al celor mai puternic antioxidante legume si fructe, in urma studiilor efectuate de ei. In topul fructelor, tot prunele sunt cele care detin locul 1, pe cand dintre legume napii sunt cei ce s-au situat in fruntea clasamentului. Iata lista:

Top 10 fructe si legume antioxidante potrivit cercetatorilor americani

Fructe
1. Prune
2. Stafide
3. Afine
4. Mure
5. Capsuni
6. Zmeura
7. Portocale
8. Struguri rosi
9. Cirese
10 Kiwi


Legume
1. Napi
2. Spanac
3. Varza de Brussel
4. Lucerna
5. Broccoli
6. Sfecla
7. Ardei gras rosu
8. Ceapa
9. Porumb
10. Vanata

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Romania si criza economica
  • person

    "prost nu e cel ce nu intelege unele lucruri, ci acela care le intelege pe toate pe dos"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right