Alexandru cel Mare

Alexandru cel Mare
  calendar_month        
Valerio Massimo Manfredi te invita la aventura prin trilogia Alexandru cel Mare publicata pentru prima oara in 1998 in Italia. Si este o aventura indiferent ce ai cauta.

Esti pasionat de istorie? Atunci ai sansa de a citi o reconstructie detaliata a vietii unui mare cuceritor. Poti vedea pas cu pas cum si-a format imperiul, ai descrieri ale bataliilor, ale problemelor organizatorice si rapoturilor de forta din perioada respectiva. Cu siguranta te intrebi cum este posibil ca doua civilizatii atat de inaintate precum cea a Greciei antice si Persiei au putut fi subjugate unui conducator de 20 de ani, stapan peste tinuturile semibarbare ale Macedoniei. Si poti avea incredere in versiunea lui Manfredi intrucat acesta este istoric si profesor de arheologie clasica la universitatea din Milano, iar romanul este rezultatul unei temeinice documentari, adevarul istoric nefiind modificat de dragul expresivitatii artistice. Si ii inteleg optiunea Alexandru a fost suficient de uimitor ca sa nu mai fii nevoit sa inventezi.

Daca te atrag civilizatiile, prin intermediul acestui roman ai ocazia de a simti ca traiesti in perioada respectiva. Ti se descrie totul, de la obiceiuri de a manca, imbracaminte, petrecerea timpului liber pana la relatii interumane. E interesant de stiut ca macedonenii nu erau monogami, obisnuind sa se casatoreasca cu fiicele regilor care intrau sub aria lor de influenta pentru a strange legaturile politice deci cu cat mai puternic cu atat mai multe neveste :) Dar extraordinara este intrepatrunderea civilizatiilor: geaca, persana, egipteana. Alexandru a fost crescut in respectul traditiei grecesti. Discipol al lui Aristotel, el cunostea valoarea si importanta democratiei si gandirii stiintifice. Ce influenta au avut asupra lui imensele bogatii ale Persiei si modul lor despotric de a conduce? Cum a ajuns faraon al Egiptului? Manfredi iti descrie toate acestea cu o mare grija pentru detalii, aici vazandu-se valoarea artistica a romanului.

Si daca iti place mai mult sa vezi un film decat sa citesti o carte nu ar trebui sa ocolesti romanul lui Manfredi. El nu urmareste sa atinga cine stie ce nuanta complicata care sa iti dea dureri de cap. Este descriptiv, limbajul este clar, ai actiune si intrigi din belsug. Nici nu este de mirare ca romanul a fost ales pentru a sta la baza unui film hollywoodian.

Manfredi te invita la o calatorie in lumi disparute, lumi colorate, uimitoare, iti da sansa de a privi de aproape forta dar si nelinistile si slabiciunile unui om care pana la 33 de ani a schimbat lumea si in acelasi timp te invata mai usor decat orice alt profesor cate ceva despre ceea ce sta la baza lumii in care tu traiesti acum. Nu iti ramane decat sa ii raspunzi la provocare si sa te urci in tren.

Sursa: Editura All

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Oamenii
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right