BookLand, targul care coboara cartea din turnul de fildes

BookLand, targul care coboara cartea din turnul de fildes
  calendar_month        
Sorin Lucaci, PR Manager BookLand ne-a dezvaluit cateva detalii legate de inceputul povestii, de viziunea oamenilor asupra proiectului si de modul cum a fost acesta primit de cei din jur.

Ele.ro: Cum, si cand a luat nastere Caravana BookLand?

Sorin Lucaci: BookLand a luat nastere in anul 2011, ca o alternativa viabila la targurile de carte existente deja pe piata romaneasca, iar in 2012 s-a pozitionat drept cel mai de anvergura proiect de acest gen din Romania, atat din punctul de vedere al acoperirii geografice, cat si al duratei.

Initiativa noastra culturala a fost primita in toate colturile tarii, cu entuziasm si curiozitate, in acelasi timp. Anul trecut am fost prezenti in 39 orase - am pornit la drum pe 6 Martie la Giurgiu si ne-am oprim abia pe 24 Decembrie 2012 la Bucuresti - iar in fiecare oras poposim cate 6 zile, cu mici exceptii, in Bucuresti, Constanta si Suceava am stat doua saptamani.

BookLand este un concept unic in Romania: targ urban de carte, organizat in centrele comerciale din marile orase.

Coborand cartea din turnul de fildes, motto-ul dupa care se ghideaza este: "BookLand vine acolo unde oamenii sunt deja. Nu-i cheama, ci ii urmeaza!"

Ele.ro: Ce reprezinta in esenta acest targ de carte?

Sorin Lucaci: BookLand este un targ inedit, atipic, neconventional, un targ pe care, vreau sa cred, si l-au dorit multi romani. Este o caravana care, anul acesta (2013) strabate 19 orase ale tarii, timp de 42 de saptamani si care suplineste atat absenta celorlalte targuri de profil, cat si lipsa fizica a librariilor din tara. Din acest motiv am creat si o librarie online (www.book-land.ro) care sa ramana conectata in permanenta la nevoia iubitorilor de carte, din fiecare oras al tarii, deci asteptam si iubitorii de carte din orasele situate in nordul tarii (Sighetu Marmatiei, Satu Mare, Carei, Baia Mare) atat in Caravana BookLand, care va poposi la Baia Mare, in Gold Plaza, intre 19 - 31 martie, precum si pe site-ul librariei. Cititorii isi pot comanda titlurile dorite si prin intermediul acestei librarii virtuale.

Ele.ro: Este al treilea an de caravana, de periplu prin toata tara. Ce aduce inedit si atractiv acest targ in comparatie cu celelalte (Gaudeamus, Bookfest etc.), dar si in raport cu librariile? Care ii sunt obiectivele principale?

Sorin Lucaci: In plus fata de celelalte targuri aducem tocmai aceasta noutate, faptul ca incercam sa acoperim o mare suprafata din teritoriul tarii, sa-i urmam pe toti iubitorii de carte, oriunde s-ar afla. Caravana BookLand organizeaza in fiecare oras unde poposeste, multe evenimente artistice si culturale: lecturi publice cu scriitori locali, expozitii de pictura si sculptura, momente artistice realizate de copiii de la Scolile Populare de arta, de la Palatul Copiilor, de elevi de la liceele de arta, tineri actori de la teatrele de papusi, etc.

Ele.ro: Cum vi se pare piata de carte din Romania? Cum se descurca editurile in aceste vremuri de restriste?

Sorin Lucaci: Piata de carte din Romania este insuficient structurata si valorificata. Este o piata cu potential, in continua miscare, editurile fac eforturi disperate pentru a-si conserva resursele si portofoliul de titluri, pentru a trece cu bine peste aceasta perioada foarte dificila din punct de vedere financiar. Iar criza financiara a atins fara doar si poate si domeniul cartii. Putem spune cu siguranta ca piata de carte este in declin, si asta se reflecta si in activitatea targurilor de profil.Ele.ro: In ce orase ati avut cele mai bune vanzari in 2012, cel mai mare succes?

Sorin Lucaci: Cel mai mare succes, de departe, l-a reprezentat Brasovul. intr-adevar este un oras turistic si asta s-a vazut in numarul foarte mare de vizitatori care au trecut pragul Caravanei BookLand, in Piata Sfatului. Dupa Brasov, as putea sa mentionez intr-un fel de top, Timisoara, Bucuresti, Cluj, Constanta, Baia Mare.

63411.jpgEle.ro: Ce tip de carte se vinde cel mai bine la targul dvs.?

Sorin Lucaci: Beletristica in proportie de 44%, dar si SF, eseuri si critica literara.
Cartile pentru copii (povesti) dar si cartile educative au o pondere semnificativa, 27%; parintii aloca bugete considerabile pentru cartea scolara si educativa. Apoi cartile pentru mamici, cartile de parenting "Cum sa crestem un copil sanatos", "Dezvolta increderea in sine a copilului tau", cd-uri si dvd-uri, precum si carti aspirationale, motivationale, psihologie si de dezvoltare personala.

Ele.ro: Consider extrem de binevenite evenimentele adiacente targului de carte: dezbateri culturale, lecturi publice, spectacole de dans si muzica, s.a.m.d.Cam cate actiuni de acest fel au loc intr-o stagiune BookLand?

Sorin Lucaci: In stagiunea 2012 cred ca de ordinul sutelor.

Ele.ro: Ce asteptari aveti pentru anul 2013 si mai ales de la publicul cititor baimarean?

Sorin Lucaci: Avem asteptari foarte mari in 2013, mai ales ca am schimbat putin strategia de promovare a cartii. Spre deosebire de anul 2012, in 2013 vom poposi cate doua saptamani in fiecare oras, timp suficient, spunem noi, pentru iubitorii de carte sa ne viziteze. De asemenea in trei sferturi din locatii vom fi prezenti in piatete si parcuri, spatii neconventionale si in acelasi timp foarte accesibile publicului cititor. Asteptari mari avem si de la publicul cititor baimarean, pentru ca il consideram un public cultivat si cu aplecare catre lectura, motiv pentru care revenim si anul acesta la Baia Mare. Ne dorim sa satisfacem dorinta de cultura si, implicit de lectura a baimarenilor, speram sa nu-i dezamagim. Venim cu peste 6000 de titluri de la 100 de edituri, deci o oferta consistenta de carte, muzica, film si jocuri.

Recomandari