Diavolul se imbraca de la Prada - Lauren Weisberger

Diavolul se imbraca de la Prada - Lauren Weisberger
  calendar_month        
Pentru cele care au avut macar o data senzatia ca sunt exploatate de un superior de la serviciu sau ca primesc numai sarcini de rutina, pe care sefa lor nu doreste sa le indeplineasca, romanul lui Lauren Weisberger va fi un deliciu. Mitul sefului exploatator, care isi trateaza angajatul ca pe un sclav, este transpus in acest roman la genul feminin si este plasat in mediul New-Yorkez. Ba, mai mult, sefa tirana din acest roman se mai si "imbraca numai de la Prada" si cateodata Armani si Versace.

Lauren Weisberger, autoarea romanului, a absolvit literatura la prestigioasa Cornell University si si-a facut ucenicia la celebra revista "Vogue", avand astfel ocazia sa priveasca mai indeaproape lumea jurnalismului newyorkez, pe care o si descrie in romanul sau.

Eroina romanului, Andrea Sachs, este o tanara din provincie, proaspata absolventa a uneia dintre marile Universitati de pe Coasta de Est. Andrea crede ca a dat cel mai mare noroc peste ea atunci cand este angajata la cea mai mare revista newyorkeza de moda, Runway, revista condusa de celebra Miranda Presley. Andrea isi ia in serios jobul de asistenta a Mirandei, fiind fascinata de lumea in care urmeaza sa se invarta de acum incolo: o lume formata numai din haine Versace si Armani, pantofi Manolo Blanick si genti de la Prada si un adevarat rai al celebritatilor.Entuziasmul initial isi pierde, din pacate, in mod treptat din intensitate, o data ce Andrea incepe sa descopere ca Miranda este diavolul in persoana: o sefa intoleranta, lipsita de intelegere, care isi trateaza asistentele si restul angajatilor ca pe niste sclavi. Desi se simte in mod evident exploatata, Andrea se ambitioneaza sa reziste macar un an la revista Runway. Din pacate insa, acest an ii este fatal, deoarece numeroasele ore petrecute peste program si oboseala excesiva rezultata din stresul infernal la care este supusa de sefa ei, o fac sa rupa relatiile cu logodnicul, cu prietenii si cu familia, nemaiavand timp nici macar pentru ea insasi.

In spatele comediei negre foarte reusite, se ascund adevaruri de-a dreptul dramatice, pe care le traiesc multi dintre noi. Romanul este alert, dand mai mult senzatia de scenariu a unei pelicule cinematografice, decat a unei carti de beletristica. Acesta este si un mare avantaj al romanului, deoarece in curand romanul va fi si ecranizat.

Lauren Weisberger reuseste sa realizeze o comedie neagra spumoasa, plina de mondenitati si de barfe, inspirata din culisele revistelor de moda newyorkeze. Romanul ii va binedispune in mod sigur pe toti cititorii, in special pe cei care au trecut prin situatii similare si le va trage un semnal de alarma sefilor tiranici. Mare atentie: angajatii se pot intotdeauna si razbuna!

Cartea poate fi gasita la editura Polirom si comandata de pe siteul acesteia.

Recomandari