Ganduri ascunse - David Lodge

Ganduri ascunse - David Lodge
  calendar_month        
Pentru acelea dintre voi care isi doresc cu disperare sa afle ce se petrece in mintile complicate ale barbatilor, romanul "Ganduri ascunse" al lui David Lodge va ofera o incursiune amuzanta si fara perdea in mintea unui barbat obisnuit, din intamplare casatorit si in cautare de noi amante care sa ii condimenteze viata sexuala.
Pentru cei mai putin familiarizati cu stilul umoristic si intortocheat al lui David Lodge, trebuie sa va spun ca romanul nu urmeaza nicidecum logica obisnuita a unei povesti. Naratiunea este plina de intoarceri neasteptate de situatie, iar surprizele se tin lant.

La nivel de subiect, romanul se petrece in mediul preferat al autorului si anume mediul academic. Romanul ne prezinta idila de scurta durata care se infiripa intre Ralph Messenger, un profesor de psihologie congnitiva englez si Helen Reed, o romanciera americana proaspat devenita vaduva, venita sa predea un curs de creativitate literara in cadrul universitatii in care lucra Ralph. Singurul impediment care intervine in calea relatiei celor doi este faptul ca Ralph este casatorit, iar nevasta lui este prietena cu Helen. Pe o intriga aparent simpla, autorul reuseste sa construiasca un roman provocator care ridica o multime de intrebari. De-a lungul romanului sunt imbinate doua moduri diferite de prezentare a realului: unul feminin si unul masculin. Personajul principal masculin, Ralph, isi inregistreaza gandurile cu ajutorului unui reportofon, iar personajul feminin, Helen, isi noteaza experientele zilnice in jurnalului ei.

Principalul atu al romanului este senzatia de autenticitate pe care o ofera prin inregistrarea cat de cat fidela a gandurilor celor doua personaje. Lui Ralph ii sunt descrise toate senzatiile, trairile, de la cele de foame sau frig pana la sentimentele de gelozie sau de nehotarare. Romanul le acorda privilegiul femeilor curioase din fire sa arunce o privire in mintea unui barbat si sa afle mecanismul acestuia de gandire. Prin punerea in antiteza a celor doua moduri de gandire, autorul pune accentul pe diferentele intre gandirea masculina si cea feminina. El incearca sa demonstreze ca in timp ce femeile isi fac griji din cauza partenerilor lor, barbati de langa ele se gandesc la lucruri total diferite, de la cele mai banale, cum ar fi somnul, foamea sau faptul ca trebuie sa ii dea de mancare pisicii, pana la ultima lor aventura sexuala. De asemenea, sunt accentuate modurile diferite de a privi sexul pe care le au un barbat si o femeie. In timp ce Helen priveste relatia lor sexuala ca pe o aventura fantastica, pasionala si romantica, Ralph este acela care se gandeste la aventura lor ca la sex extraconjugal intre doua fiinte care se inteleg perfect din punct de vedere intelectual. Intre cei doi se infiripa in afara de relatia fizica si o legatura intelectuala profunda, cei doi instruindu-se reciproc in domeniul profesional: Ralph o initiaza pe Helen in problemele cunoasterii, iar Helen il initiaza la randul ei pe acesta in literatura si in modul de gandire feminin.
Fiind in primul rand un autor satiric, Lodge realizeaza in "Ganduri ascunse"o comedie neagra despre orgoliul masculin si naivitatea feminina, tratand in acelasi timp cu umor indiscretia umana, gelozia, imoralitatea si alte moravuri. Cartea lanseaza intrebari provocatoare referitor la sex, dragoste si cunoastere si, nu in ultimul rand, ne invata sa nu ne bagam nasul prin computerele personale ale altora.


Cititorii romani pot cumpara cartea de la editura Polirom , unde a aparut in anul 2004, in cadrul seriei de autor David Lodge, in traducerea lui Virgil Stanciu.Recomandari