Interviu cu Bogdan Hirb si Razvan Dolea

Interviu cu Bogdan Hirb si Razvan Dolea
  calendar_month        
Cum v-ati cunoscut si cum ati decis sa va "uniti fortele" pentru a scrie un roman de aventuri cu elemente istorice?

- Ne-am cunoscut acum vreo patru decenii atunci cand, in varsta de vreo…15 zile, primeam vizita lui Razvan, un pusti de 8 ani. De atunci ne vedem din cand in… gand, dupa cum ne lasa joburile si relatiile personale. Ideea a pornit de la dorinta mea de a continua romanul politist "Filiera greasca" unde apare pentru prima oara, Stelian Munteanu, un fel de anti-erou romanesc. L-am rugat pe Razvan sa ma ajute cu un manuscris misterios pierdut prin istorie. A aparut o poveste atat de frumoasa si de ampla incat am hotarat impreuna sa-l scriem in tandem. Cred ca amandoi ne doream o asemenea aventura istorico-politista, dar nu steam de unde sa incepem…

La prima vedere pare evident cine este cel "responsabil" cu partea istorica si cine cu cea de aventuri. Cum ati scris de fapt acest roman impreuna?

- Evidenta este… evidenta! Razvan Dolea este profesor de istorie. El scria de mana si amandoi transcriam - ne intalneam cam de trei ori pe saptamana la o circiumioara, nu-i spun numele, apare in roman - pe computer. Dar Razvan nu a citit niciodata partea mea - cea care se desfasoara in 2007. Asa incat, la corectura, a fost o surpriza pentru el. Sper ca una placuta. Sa nu uit si de o echipa de studenti de la istorie, cei care ne-au asigurat documentarea… internetista si mai ales de familiile noastre si prietenii apropiati pe care i-am exasperate si agasat cu romanul nostru… Una peste alta au fost cam sase luni de munca, cu cel putin trei sedinte comune de cate 8 ore si inca vreo trei sau patru de alte cateva ore… Nici noi n-am crezut ca e atat de complicat si solicitant!

Este romanul de aventuri istorice la moda, sau pur si simplu istoria este foarte ofertanta ca subiecte de roman?- Asta-i ca intrebarea: ce-a fost mai intai, oul sau gaina? Pentru ca omenirea are nevoie de povesti, editorii au inceput sa caute povesti… Unde le puteau gasi, daca nu in istorie! In concluzie raspunsul este: Si, si ! Romanele de aventuri istorice sunt acum foarte la moda (trebuie sa multumim unei combinatii de Fratia Inelului - Codul lui Da Vinci!) Intr-o lume care scrie despre templieri, cruciade sau Graal, noi scriem despre teutoni, Tara Romaneasca si manuscrisul negru...

Exista un eveniment istoric real care v-a inspirat pentru acest roman?

- Au fost mai multe evenimente, dar nu cred ca ne-am inspirat… Mai curand ne-am ajutat. Sunt multe evenimente istorice, ce, din varii motive, sunt uitate sau ascunse. De exemplu stiati ca Vlad Tepes a trecut la catolicism pentru a se putea casatorii cu sora regelui Ungariei, Matei Corvin… Sau sinuciderea lui Carol I prins intre onoarea catre familia sa germana si datoria catre tara lui de adoptie, Romania… Si mai sunt multe… Trebuie doar sa cititi…

Barbatii sunt probabil publicul tinta al acestui roman. Convingeti-le in cateva cuvinte pe cititoarele ele.ro ca aventurile si istoria le pot captiva si pe femei.

- Nu cred ca barbatii sunt publicul tinta. Din contra ne adresam cititoarelor. Daca romanul contine batalii si cavaleri, asta nu inseamna ca nu avem elemente romantice. Stelian Munteanu este si el om, iubeste, sufera, viseaza… Prins intre Eleni, Natalie si Ioana, nemultumit ca nu are timp suficient pentru fiica lui, Stelian isi pune multe intrebari despre viata lui. Si asta in timp ce calatoreste la Londra sau la New York incercand sa dezlege misterului manuscrisului blestemat, in timp ce este atacat pe strazile din Frankfurt sau la Bucuresti, in timp ce iubeste pe o insula in Grecia… BLESTEMUL MANUSCRISULUI este un roman pentru cititoarele ele.ro, va garantez!Intentionati sa continuati colaborarea? Ce planuri de viitor aveti?

- Da, vrem sa continuam. Sper sa avem success cu acest prim roman scris in duet. Planuri de viitor? In exclusivitate pentru cititoarele dumneavoastra, pot sa va divulg numele urmatorului roman din seria Stelian Munteanu: Semnul zilei a sasea… Dar, repet, daca Blestemul manuscrisului va avea succes… Contam pe cititoarele ele.ro!

Sursa: Alexandra Scafariu

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Timpul de viata...
  • person

    "love isn't finding someone you can live with;it's finding someone you can't live without..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right