Lady V de Dumitru Radu Popa

history_edu redactia ele.ro calendar_month 22 Sep 2006, 10:44
Ieri, 22 septembrie 2006, Dumitru Radu Popa a lansat la libraria Carturesti noul sau volum intitulat Lady V. - colectie de proze romano-americane. La lansare cartii a participat insusi autorul cartii - Dumitru Radu Popa. Invitatii s-au putut delecta timp de o ora cu ceaiul faimos de fructe cu scortisoara specific librariei Carturesti si cu cateva discutii literare pe margine, discutii care au parcurs in decursul a numai cateva minute intreaga istorie a literaturii romane.
Conform lui Razvan Petrescu, Dumitru Popa realizeaza in noul sau volum de proze o combinatie muzicala de fantastic irizat si realitate. Stilul lui Dumitru Radu Popa este, dupa parerea lui Razvan Petrescu, un stil muzical, din care se nasc niste texte sonore. Petrescu recunoaste chiar ca a identificat pe parcursul pasajelor din carte pasaje muzicale din Brahms, Ceaikovski, Beethoven, pe un fundal de Mozart. Prozele apar ca niste note muzicale asamblate intr-o piesa de mare exceptie.
S-a dezbatut in timpul discutiei invitatilor stilul caragialian al lui Popa. Conform lui Nicolae Prelipceanu, autorul reuseste sa parcurga in literatura lui de exceptie intregul traseu al literaturii romane, recunoscandu-se in proza sa influente din operele lui Caragiale, Eminescu si chiar Al. Odobescu. Sub aspectul trivialitii cotidiene prezente in prozele din volumul Lady V, dupa cum a remarcat Serban Anghelescu, se ascunde un strat de profunzime a personajelor, destul de greu de strapuns. Lady V este nimfa care ii bantuie imaginatia lui Popa. Inainte de a fi un povestas roman, asa cum a fost incadrat de catre cei de la editura Curtea Veche , Popa ramane un hermeneut.
Ideea pe care Prelipceanu o distinge din prozele volumului Lady V este cea a "privitorului privit", care aminteste de ideea lui Nietzsche - "Cel care se uita intr-o genune, nu stie ca si genunea se uita la el".
Cele mai elogiate proze din volumul Lady V au fost La revolutia romana si Lady V. "La revolutia romana" este un tablou al comunismului. Romanii din New York fac propria lor revolutie acolo, care in descrierea lui Popa devine o adevarata dezlantuire de fantezie si de caragialism. Popa creeaza cititorului senzatia participarii la revolutia de acolo, nu la cea atat de falsa de aici. In final, cititorii nu mai pot realiza care dintre revolutii este caricatura celeilalte. Observatia lui Prelipceanu este ca desi este pe cealalta parte a planetei, Dumitru Radu Popa ramane un mare autor al prozei romane.
Cartea lui Dumitru Radu Popa - Lady V poate fi comandata direct de pe siteul editurii Curtea Veche.
Sursa: Editura Curtea Veche
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Imi e dor si vars lacrimi de dor
- person
"ce iubim mai mult? pe noi, pe ei, viata pe care o ducem, locul in care ne aflam ce iubim?"