Madeleine Albright
history_edu ele.ro calendar_month 02 Feb 2005, 14:45
Daca te-ai intrebat vreodata cum se petrec discutiile la nivel inalt, ce se intampla in spatele usilor inchise de unde razbat doar declaratii oficiale si poze cu oameni zambitori ce isi strang mainile (asta in cazul fericit in care inca se mai spera ca interesele contrare pot fi cumva impacate) ai acum sansa prin "Doamna Secretar de Stat", memoriile "doamnei de fier" Medeleine Albright, sa arunci un ochi in viata celei care a fost un factor important de influnta a celor mai fierbinti momente ale istoriei anilor 90.
Pana la 40 de ani viata ei nu a fost cu nimic deosebita de cea a altor americance instarite si intelectuale si-a intemeiat o familie, a studiat si s-a implicat in actiuni pro bono. Apoi insa a iesit din mediul universitar pentru a duce o existenta cu totul iesita din comun. Si ca sa fiu mai explicita: dintr-un copil de diplomat ceh emigrant a ajuns prima femeie Secretar de Sat din SUA. Pentru cei care nu prea stiu ce implica aceasta functie e suficient de spus ca participa la stabilirea politicii externe si apoi o implementeaza. Si trebuie tinut cont de faptul ca America a avut intotdeauna cuvantul decisiv in impunerea raportului de forte in ultimele decenii si Madeleine Albright a fost un participant activ atat in functia de Ambasador al SUA la ONU, cat si mai tarziu ca Secretar de Stat.
Care sunt crizele in care s-a implicat? Ea a fost activa mai ales in anii 90, cand, dupa cum stim, au avut loc urmatoarele evenimente: dezintegrarea blocului comunist si emergenta noilor democratii, criza Iugoslaviei, criza Israel-Palestina, primele atacuri teroriste ale lui Osama bin Laden, extinderea NATO in Europa de Est, pentru a le numi pe cele mai importante.
Madeleine Albright, pe numele de botez Marie Jana Korbel, se considera a avea doua origini. Pe de o parte, cea ceha, care o face sa se implice si `personal` (ceea ce deseori i-a fost reprosat in massmedia opozantilor sarbi) in conflictele si problemele zonei est europene. Pe de alta parte este educatia americana care "ii da dreptul" sa se erijeze intr-un politist care are intotdeauna dreptatea de partea sa. Principalii sai adversari declarati sunt terorismul, tirania (vazuta ca forta care nu respecta principiile occidentale ale democratiei), orice stat care doreste sa devina o noua forta militara importanta.
Toate acestea conctituie suficiente motive pentru a citi cartea. Este interesant de vazut care a fost pozitia Americii in fiecare criza in parte, este bine de stiut cum a functionat aparatul politic american (un angrenaj foarte complex, insuficient explicat insa pentru cineva nefamiliarizat cu el) in gestionarea crizelor si luarea deciziilor, ce sperante sau temeri au stat in spatele unei luari de pozitie. Se intalnesc si cateva portrete de lideri importanti, se poate vedea care este calendarul de lucru al unui Secretar de Stat american, sunt prezentate, chiar daca succint, cancanuri la nivel inalt, vezi scandalul Monica Lewinsky.
Alte articole despre